Aardbeien langer houdbaar door coating met cassave
Het onderzoek onder leiding van Miriam Dupas Hubinger van de Universiteit van Campinas vond dat de coating het microbieel bederf tegengaat zonder dat het invloed heeft op smaak en uiterlijk. Aardbeien zijn zeer bederfelijke vruchten en gevoelig voor gist- en schimmelgroei. Een moderne manier om aardbeien langer te bewaren is in een koelcel, maar dit veroorzaakt volgens de onderzoekers smaakverlies. Zij vonden dat aardbeien met eetbare cassavezetmeel coating, met of zonder kaliumsorbaat, minder gewichtsverlies hadden en de consistentie van het vruchtvlees goed bleef gedurende 15 dagen bij opslag van 5° Celcius. De coating werkte beter zonder kaliumsorbaat en in de proef werd de houdbaarheid met nog drie dagen verlengd in vergelijking met de controlegroep in de proeven. Er werden geen significante verschillen waargenomen bij kleur, oplosbare vaste stoffen, pH en zuurgraad van de behandelde aardbeien.
Onderzoek naar verlenging van de houdbaarheid van aardbeien is al vaker gedaan met tarwe- en maiszetmeel, maar verlenging van de houdbaarheid zonder nadelige gevolgen voor kleur, uiterlijk en smaak bleef tot nu toe uit. De onderzoekers zeiden dat cassavezetmeel zelden gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie, maar het komt overvloedig voor in tropische landen in Zuid-Amerika en Afrika en kan tegen lagere kosten dan andere zetmeelproducten geproduceerd worden.