Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in september en oktober

Tomatenexport naar Duitsland weer op niveau van 2010

Export

Tot en met week 43 (28 oktober) ligt de export van Nederlandse tomaten 3,5% achter op vorig jaar. Met name Duitsland (-10%), het Verenigd Koninkrijk (-5%) en Frankrijk (-17%) namen minder af. De export naar Zweden (+3%), Italiƫ (+11%), Tsjechiƫ (+41%), Rusland (+28%) en Spanje (+17%) is wel toegenomen in vergelijking met vorig jaar. In september en oktober is de uitvoer naar Duitsland weer op het niveau van 2010 aangeland. De uitvoer van cherrytrostomaten is 3 % hoger uitgevallen in vergelijking met vorig jaar. Van trostomaten (-2%), losse ronde tomaten (-10%) en cherrytomaten (-5%) is minder uitgevoerd.

Duitsland

Op de Duitse groothandelsmarkten zijn de prijzen voor grove trostomaten over het algemeen niet hoger geweest dan in 2009 en een stuk lager dan in 2010. Pas vanaf week 43 zijn de prijzen hoger dan in 2009. Bij de fijne trostomaten is het prijsverloop anders, tot en met april lagen de prijzen hoger dan in 2009 en 2010, waarna er tijdens de EHEC-crisis een paar weken waren met lagere prijzen. Daarna is het prijsniveau van fijne trostomaten tot week 42 vergelijkbaar geweest met 2010, waarna de prijzen weer wat achterbleven. Bij de belangrijkste Duitse supermarktformules zit er in de prijzen voor trostomaten na week 44 een licht stijgende lijn.

Nederland

In Nederland zijn de prijzen bij de meeste formules, afgezien van prijsacties, stabiel geweest in de periode week 43 t/m week 47. In week 47 en 48 zijn er vooral landelijke prijsacties geweest met cherryomaten, en tomaten in bekers of shakers.

Bron: Marktbeeld Tomaat, Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: