De nieuwste generatie Celox RV12 optische sorteermachines van NEWTEC levert meer capaciteit en meer kwaliteit in de verwerking van consumentenaardappelen bij Landjuweel. Groothandel en verpakkingsbedrijf Landjuweel in Uithuizermeeden sorteert, wast en verpakt ruim 85.000 ton aardappelen per jaar voor supermarkten en speciaalzaken. In het geautomatiseerde proces met 24-uurs productie zorgt een combinatie van inpakmachines en robotlijnen voor het vullen van containers en kratten met verpakkingen van 500 gram tot 10 kilo aardappelen.

Landjuweel krijgt steeds meer vraag naar specialiteiten en ook het totale afzetvolume neemt toe. Om klanten beter en sneller van dienst te kunnen zijn, heeft Landjuweel geïnvesteerd in het vervangen van hun huidige drie Celox machines door de nieuwste Newtec Celox RV12 optische sorteermachines. Met de nieuwe Celox RV12 wordt niet alleen de capaciteit verhoogd, ook kwaliteit en maatsortering worden nog beter gewaarborgd.Directeur Bram Werkman van Landjuweel: "De nieuwe machines vervangen onze huidige Celox machines die al ruim zes jaar tot tevredenheid dienst doen in ons verpakkingsproces. Maar we groeien en hebben meer capaciteit nodig, vooral in piekperiodes. We verwerken immers meer specialiteiten en het proces wordt steeds verder geautomatiseerd."

"Nauwkeurig lezen van aardappelen is van groot belang voor een goede kwaliteit eindproduct. Daarom zijn kwalitatief hoogwaardige optische sorteermachines essentieel in ons proces", aldus Werkman. "Met de nieuwe Celox RV12 van Newtec verbeteren we niet alleen onze capaciteit met maar liefst 50 procent, we kunnen met deze machines ook nòg nauwkeuriger werken."

De nieuwe Celox-machine leest onder meer op blauwverkleuring en beschadiging. ,,Bovendien is de maatsortering voor ruim 99 procent correct. De kans op beschadigingen is kleiner en er ontstaat minder uitval. Hiermee kan de kwaliteit van de aardappel nog beter worden gewaarborgd”, aldus Werkman.

Meer betrouwbaarheid, minder handling

Deze nieuwe Celox-machines hebben geen drie, maar vier uitgangen voor het uitsorteren van alle soorten aardappelen. ,,Dit zorgt voor meer flexibiliteit met minder handling. Het gevolg is dat we het product verder kunnen opwaarderen en kosten kunnen reduceren”, aldus Werkman. ,,Minder handling is het sleutelwoord voor een aardappel van een uitstekende kwaliteit. Hoe minder handling, hoe kleiner de kans op beschadigingen. Bovendien ontstaat er minder uitval”.

 

Celox RV12: de data

De Celox RV12 is Newtecs derde generatie optische sorteermachine voor aardappelen en heeft, afhankelijk van de maat van het product, een capaciteit van 10 tot 25 ton gewassen aardappelen per uur. De machine bestaat uit een invoersysteem, een camera-unit, een uitvoersysteem en afvoer transportbanden. Het invoersysteem verdeelt het product gelijkmatig over de gehele breedte. In de camera-unit wordt het product via draaiende rollen van alle kanten bekeken.

De software beoordeelt het product en onthoudt de positie van de aardappel. In deze nieuwe versie van de Celox is de positionering van het product verder verbeterd. Daardoor is de kwaliteit van het eindresultaat nog verder toegenomen.
De aardappelen worden met flexibele vingerbanden naar de afvoerbanden gebracht. Aangekomen bij de juiste afvoerband klappen de vingers onder het product weg waardoor de aardappel op de afvoerband rolt. Deze afvoerunit is leverbaar met 3 tot 12 uitgangen.

De Celox RV12 herkent aardappelen met groen- en blauwverkleuring, rot, schurft, beschadigingen, misvormingen, etc. en kan tegelijkertijd op lengte, diameter, oppervlak, inhoud etc. sorteren. De data die tijdens de inspectie worden verkregen worden beoordeeld door snelle software die het product, binnen de aangegeven kaders, kwalificeert. Via het gebruiksvriendelijke touch panel kan de Celox RV12 eenvoudig worden ingesteld. De verschillende instellingen kunnen worden voorgeprogrammeerd in snelkeuzetoetsen. Met een digitale schuifknop worden ze fijn gesteld of per instelling handmatig aangepast.

Online inzicht in oogstkwaliteit

Via de NEWTEC webservices kunnen de data die door de software worden beoordeeld, opgeslagen in een database. Deze innovatieve online ondersteuning maakt het mogelijk data per ras, leverancier, jaargetijde, etc. te vergelijken en te beoordelen. Daarnaast is het een geweldig hulpmiddel bij tracking & tracing.

Naast aardappelen is de Celox RV12 ook geschikt voor maat- en kwaliteitssortering van peen en wordt op dit moment getest met verschillende andere agf-producten. De sorteerlijnen en webservices van NEWTEC vormen samen een geïntegreerde oplossing voor een optimaal procesverloop in de aardappelketen. Van veld tot verpakking zicht op het proces. Het resultaat: een nauwkeurige sturing van de grondstof en rendementsverbetering voor alle schakels.

JASA is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van weeg- en verpakkingsinstallaties voor de AGF-sector wereldwijd. Om complete en klantspecifieke verpakkingsoplossingen te bieden, werkt JASA samen met gerenommeerde partners uit binnen- en buitenland.

Voor meer informatie:
JASA packaging systems BV
Hazenkoog 14-16
1822 BS Alkmaar
phone: + 31 (0) 72 561 27 00
fax: + 31 (0) 72 562 54 07
sales@jasa.nl
www.jasa.nl