Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bananen redden door snuitkevers te volgen

Martinique - Wetenschappers zeggen dat het volgen van snuitkevers telers wereldwijd kan helpen om de bananenplaag te bestrijden. Tot nu toe gebruikten telers al bestrijdingsmiddelen zoals feromoon vallen. Dit had enig succes, maar; ‘Om het effect te maximaliseren moet men leren begrijpen hoe de plagen zich gedragen,’ zo vertelt Fabrice Vinatier. 

Hij is onderzoeker bij het Center for International Cooperation in Agronomic Research for Development, in Martinique, Frans West-Indië en publiceerde eerder deze week een onderzoek over dit onderwerp. Zijn team labelde bananen snuitkevers met RFID. Zo kon Vinatier de snuitkevers volgen en kwam hij er achter dat het natuurlijke gedrag van de beestjes tegen hen gebruikt kan worden. 

Het is de eerste keer dat de technologie wordt gebruikt om insecten te volgen, maar het kan ook worden toegepast op andere snuitkever plagen. 

Met de verkregen data werd een betrouwbaar computermodel geproduceerd dat het patroon van een snuitkeveraanval simuleerde. Hierbij werd rekening gehouden met factoren zoals de ruimte tussen de bananenbomen en de locaties van feromoon vallen.

Volgens Vinatier kan dit computermodel worden gezien als een virtueel laboratorium waarin de verschillende landbouwpraktijken in ontwikkelingslanden kunnen worden onderzocht zonder dat hier lange, dure experimenten voor nodig zijn. 

Haruna Braimah ontwikkelt alternatieve methoden om met de bananen snuitkever om te gaan aan de Council for Scientific and Industrial Research's Crops Research Institute, in Ghana. Volgens hem kan deze methode, mits zij goed wordt uitgevoerd, zorgen voor een beter begrip van het gedrag van de snuitkever. 

De bananen snuitkever plaag vernietigt wereldwijd oogsten. Vooral in Afrika vormt het een groot probleem. In sommige regio’s gaat 90% van de oogst verloren door de plaag. 

Bron: www.scidev.net

Publicatiedatum: