Tholen - Het Spaanse citrusseizoen is in volle gang. Volgens Patrick de Roeck van De Roeck & Zonen is de kwaliteit van de mandarijnen niet zoals het hoort. "Dit komt door het weer in Spanje, het is daar nog steeds te warm en regenachtig. De mandarijnenprijzen liggen laag en hierdoor verloopt ook de verkoop van sinaasappelen slecht."

Toch verwacht Patrick dat de markt begin volgend jaar weer gaat aantrekken. "Het komt zeker goed, in januari beginnen de verkopen pas echt. Dat is elk jaar nog zo geweest." De Roeck levert jaarrond citrus. De afnemers zijn voornamelijk supermarkten. Daarnaast levert hij ook aan kleinhandel. "We zien dat er steeds minder kleine detaillisten in de markt zijn. Toch is het leveren aan deze mensen tot vandaag nog wel rendabel. Al verwacht ik niet dat het toekomstperspectief heeft. Het aantal ondernemers in de kleinhandel wordt steeds minder door de macht van de supermarkten."Mening Nederlandse importeur over sinaasappelmarkt

Een Nederlandse handelaar geeft ook aan dat de sinaasappelmarkt moeizaam verloopt. "Er zijn nog wat Zuid-Afrikaanse op de markt en die worden nu geruimd voor 7/8 euro, te lage prijzen. Dit is anders dan een paar maanden terug." Hij geeft aan dat de Spaanse op het moment wel een beetje zijn bijgekleurd.

Uit Turkije komen er momenteel citroenen, grapefruit en mandarijnen. De importeur geeft aan dat de kwaliteit van deze producten goed is. "De Turkse citroenen lopen makkelijker weg dan de Spaanse. De 9-kilo verpakkingen worden behoorlijk makkelijk meegenomen."

De vooruitzichten van de citrusmarkt zijn volgens de Nederlander niet positief. "Als het weer niet omslaat, dan blijft het langzaam lopen. Er zit geen gang in, het moet echt gaan vriezen."

Voor meer informatie:
Patrick de Roeck
De Roeck & Zonen
E.C. Werkhuizenkaai 112-154
1000 Brussel
Tel: +32 (0) 2 2426220
Fax: +32 (0) 2 2159959
www.deroecknv.com