De aardappelproductie in Canada is in 2011 met 4% gedaald, aldus Statistics Canada. Canadese aardappelboeren hebben dit jaar 140.917 hectare geoogst, die samen 7,4 mln ton opleverden. De grootste daling was in Saskatchewan, waar de productie met 7% afnam tot 2833 ha.

Volgens Shawn Cabak van de MAFRI is de lage opbrengst in de regio Manitoba niet verrassend, gezien de slechte omstandigheden afgelopen voorjaar en zomer. “De grond was lange tijd te nat, waardoor er pas laat geplant kon worden. Vervolgens brak een hete, droge periode aan. Bovendien is de vorst dit jaar vroeg ingetreden.” 

De nationale opbrengst is dit jaar 6% lager dan in 2010, ondanks het feit dat de beplante oppervlakte met 1% toenam. Ook de geoogste oppervlakte is dit jaar, voor het eerst sinds 2004, gestegen met een gemiddelde van 4%. De grootste stijging vond plaats in Alberta, waar de geoogste oppervlakte dit jaar met 10% is toegenomen tot 22.461 ha. Ook in Manitoba was sprake van een toename. Met een stijging van 4% kwam de geoogste oppervlakte daar dit jaar op 29.948 ha. De reden voor deze stijgingen is de toename van contracten om aardappelen te verwerken. 

Ondanks alles was Manitoba dit jaar nog steeds de nummer 2 wat betreft de Canadese aardappelproductie. De regio komt na Prince Edward Island, waar dit jaar 1,1 miljoen ton aardappelen geoogst werden.