Saladegroenten zijn geïdentificeerd als de waarschijnlijke bron van de salmonella-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk in 2010, volgens Health Protection Agency (HPA).

Tussen juli en oktober 2010 werden 136 mensen in Londen en in het oosten van Engeland ziek door hetzelfde salmonella-element: Java phage type 3b variant 9.

Volgens een rapport van het HPA waren de onderzoeksresultaten verenigbaar met de saladegroenten. Echter, er werden geen saladeleveranciers geïdentificeerd als de bron en er werden geen organismen geïsoleerd van bepaalde omgevings- of voedingsfactoren.

Het HPA-rapport, gepubliceerd op de website van Eurosurveillance, vermeldde: “We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat de studie de juiste bron van uitbraak, zoals gekiemde zaadjes die betrokken waren bij twee verschillende uitbraken in Europa, heeft gemist.”

Een uitbraak van E.coli in Duitsland, eerder dit jaar, die later gelinkt werd aan besmet zaad voor kiemgroenten uit Egypte, heeft 50 mensen gedood en er meer dan 4000 geïnfecteerd.

“Het is waarschijnlijk dat de consumptie van kleinere groenten (zaden, kiemgroenten en kruiden) in salades, die waren klaargemaakt door cateraars, in sommige gevallen niet onthouden of niet opgemerkt werden”, voegde het rapport toe.

bron: foodproductiondaily.com