Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zespri zoekt naar nieuw goud

Tholen - Zespri zal volgende maand de plannen bespreken om een kiwi goldras, dat mogelijk tolerant is tegen de PSA-ziekte te planten in hart van de sector, de Bay of Plenty. Bestuursvoorzitter Lain Jager laat weten dat G3, een vroeg ras dat in de afgelopen jaren beperkt is vrijgegeven aan de telers, mogelijk resistent is tegen PSA. Maar het is te vroeg om te zeggen dat het een "geloofwaardige en betaalbare" vervanging is voor het lucratieve goldras Hort 16A, dat massaal weggevaagd wordt door de bacterieziekte. "We denken dat G3 de bacterieziekte PSA kan overleven, vooral waar het proactief wordt beheerd."

Minstens 840 boomgaarden, allemaal in de Bay of Plenty, ofwel een derde van alle golden kiwi-aanplant op nationaal niveau, zijn aangetast door PSA, die de aanplant verwoest. Het grootste deel en de steunpilaar van de teelt is het groene ras Hayward dat niet aangetast is door de ziekte. PSA bedreigt de bestaanszekerheid van de telers en de ramp is ook de oorzaak dat Zespri en andere producenten zullen moeten reorganiseren in het personeelsbestand.

Jager zei dat het onvermijdelijk is dat het PSA zich naar andere belangrijke teeltgebieden zoals Kerikeri, Gisborne en Nelson zal verspreiden, want het wordt verspreid door de wind. Ondanks een enorm onderzoeks-en ontwikkelingsprogramma is er geen manier gevonden om PSA te stoppen. "Het is enorm belangrijk dat we een vervangend goldras vinden om te telen, want daar hebben we veel van ons geld mee verdiend".

Als G3 immuun blijft voor PSA in de komende paar maanden, dan zal Zespri met telers praten over omschakeling van het ras Hort16A naar G3. Als er voldoende vertrouwen is in de G3 zal, waar mogelijk, Zespri ondersteuning geven aan de telers om te wisselen.

In de tussentijd zou de raad van bestuur overwegen zoveel mogelijk enthout en onderstammen van G3 te leveren aan de telers om te kunnen enten in juni voor een snelle omschakeling. Hij bevestigde tevens dat de oogst van de gold kiwi’s volgend jaar als gevolg van PSA zal dalen van 30 miljoen trays tot 15 tot 17 miljoen. 
Publicatiedatum: