Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nederlandse exporteurs gebaat bij WTO-toetreding Rusland"

Tholen - Rusland staat na jaren van onderhandelen op het punt om toe te treden tot de wereldhandelsorganisatie. Half december wordt er door de 153 WTO-lidstaten gestemd over de toetreding. De voorwaarden liggen vast en Rusland heeft tot juni volgend jaar om het pakket voorwaarden goed te keuren. Toetreding van Rusland is gunstig voor de Europese export van onder andere groenten en fruit.

Daling importtarieven

Rusland is de derde exportmarkt voor het Nederlands product. Deelname aan de WTO betekent een grote stap vooruit voor de vrije handel. "Rusland zal zijn markt verder moeten openstellen", vertelt Wim Moningka van het Productschap Tuinbouw. Hij laat weten dat het akkoord met Georgiƫ het proces zichtbaar heeft versneld. "Het is wel even afwachten hoe snel alles geregeld is, want het blijft een lastig land om mee te onderhandelen."

Als Rusland deel gaat nemen aan de WTO zullen ze zich aan de regels moeten gaan houden. Dit betekent onder andere dat de importheffingen verlaagd moeten worden. Zo meldt Fruit Inform dat de heffingen voor appelen bijna zullen halveren na toetreding. Exacte cijfers zijn volgens Wim echter nog niet bekend. "Maar de Nederlandse exporteurs zullen er zeker baat bij hebben."

Vooruitgang MRL-eisen

Leo Welschen van Frugi Venta ziet eveneens grote voordelen voor de Nederlandse export. "Hopelijk zullen de problemen op de Russische markt dan verminderen, zoals dit jaar nog met de importstop vanwege de EHEC-uitbraak." Hij verwacht dan ook op fytosanitair gebied een grote vooruitgang. Het MRL-beleid zal volgens hem ook beter moeten worden afgestemd op internationaal niveau.