In de voorbereidingen van ons CO-creating kookboek project maken we vast kennis met één van de deelnemers, Frédérique van der Hoeven. Frédérique werkt als actrice bij een productiemaatschappij in Amsterdam en geeft uiteenlopende trainingen aan volwassen en kinderen. Daarnaast is ze gek op koken en lekker eten.

Leuk dat je je op onze site hebt ingeschreven, Frédérique. Waarom dacht je “ik wil wel in een Co-creating kookboek redactie?”

“Ik werd enthousiast toen ik bedacht dat sjalotjes in zoveel verschillende gerechten door de wereld worden gebruikt. Je kunt met een sjalotje Aziatisch koken, maar ook Frans of Brits. Het gerecht heeft dan steeds een heel andere smaak. Dat is leuk, dát wil ik communiceren!”

Ben je een ervaren kok?

“Ik ben actrice en daarvan zegt men dat ze niet kunnen koken. Het cliché van lange draaidagen en altijd uit eten. Ik kookte eigenlijk nooit. Mijn vriend werd daar wel een beetje gek van en hij heeft toen een kookboek voor me gekocht. Het moest wel een aansprekend boek zijn met veel mooie foto’s. Het werd een kookboek van Sophie Dahl, een geweldig boek ook omdat ze heel gewaagd kookt. Ik kook pas echt sinds een jaar of drie, maar heb er zoveel plezier in dat ik nu zelf dinerparty’s geef!”

Miss Dahls heerlijkheden is dus je favoriete kookboek. Heb je er nog meer?

“Even denken, wel meerdere. Ik lees nu net De Joodse keuken. Mooi, met ook veel geschiedenis, maar helaas voor mij, weinig visueel ingesteld. Er staat in hoe je zelf heerlijke humus kan maken, lekker met veel knoflook en rauwe groente om er doorheen te halen. Nog een van mijn favorieten is De Zilveren Lepel. De bijbel van de Italiaanse, goddelijke keuken. O, ja, vertelde ik al dat ik een olijfolie fetisj heb? Ik heb een hele kast vol, heerlijk om al die verschillende smaken te proeven.”

Wat vind jij dat er niet mag ontbreken in het sjalottenkookboek?

“Verse producten zijn de perfecte basis, dus die mogen niet ontbreken. Ik word chagrijnig als ik in een restaurant eet en er is liefdeloos gekookt. Dat de échte smaak helemaal weg is, zo jammer! Een gerechtje met sjalotjes dat niet mag ontbreken? Dan denk ik nu aan gebakken sepia’s met sjalot, knoflook en gegrilde gele en rode paprika. Simpel, snel en lekker. En gezond, vind ik ook belangrijk, want ik ben aan het trainen voor mijn tweede marathon!"

Bron: Sjalot.nl