In de Verenigde Staten is 94% van de soja en 90% van de mais genetisch gemodificeerd. Deze ingrediënten zijn - net als koolzaad en katoenzaadolie - te vinden in het meeste verpakte, voorgekookte voedsel, maar hun herkomst hoeft niet te worden vermeld op de verpakking. Dat komt omdat de FDA in 1992 heeft verklaard dat genetisch gemodificeerde gewassen wezenlijk gelijkwaardig zijn aan conventionele voeding.

De weerstand hiertegen groeit inmiddels in de VS. Volgens de World Health Organizations (WHO) zijn mogelijke risico's voor genetisch gemodificeerd voedsel genoverdracht, verhoogde allergische reacties en directe toxiciteit. Dat blijkt onder meer uit proeven met ratten, die na inname van genetisch gemodificeerde aardappelen stierven, in tegenstelling tot de ratten die de conventionele aardappelen consumeerden.

Andere landen, waaronder de Europese Unie, Australië, Nieuw Zeeland, Japan, Korea en Brazilië eisen wel een etikettering van deze gewassen, evenals China waar genetische overdracht met de éénkindpolitiek niet echt speelt. Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat 95% van de consumenten vindt dat genetisch gemodificeerd voedsel als zodanig moet worden geëtiketteerd