Argentinië – Dé bosbessenprovincie van Argentinië, Tucumán, heeft tot nu toe 4,700 ton (MT) geëxporteerd – dat is een stijging van 20% in vergelijking met vorig jaar volgens cijfers van het Argentijnse bosbessen comité.

Ondanks het feit dat de prijzen niet zo hoog waren als de producenten hadden gehoopt, werd er met 4.700 MT toch een goede oogst binnen gehaald die een klein beetje lager lag dan de oorspronkelijke voorspelling van 5.000 MT.

Dankzij goede temperaturen was de kwaliteit van het fruit uit Tucumán dit seizoen beter dan vorig jaar. De staat Concordia zit nog midden in het oogsten van de vroegere soorten zoals de O’Neal. Het oogsten van de O’Neals is waarschijnlijk iets eerder klaar dan verwacht, rond 20 november, vanwege de regen en het gebrek aan werkkrachten. De Emerald soort zit halverwege de oogst met een topopbrengst in de afgelopen week. Het oogsten van de Misty begint volgende week en is waarschijnlijk begin december klaar.

Door het planten van nieuwe, extreem vroege soorten die moeten worden geoogst tussen midden september en eind oktober, heeft de staat Concordia de totale oogstperiode weten te rekken tot 90 dagen. Het comité noemt de kwaliteit van de vruchten goed ondanks dat de lagere oogsten kleiner zijn dan verwacht vanwege lagere winsten, een tekort aan werkkrachten en een late oogst. 

De totale export naar Europa tot nu toe toont een stijging van 78% in verhouding met vorig jaar. Dat komt neer op 877 MT, ook de export naar het Verenigd Koninkrijk is gestegen met 39% naar 970 MT. De export naar de Verenigde Staten bedraagt momenteel 4,886 MT, dat is een stijging van 5% in vergelijking met vorig jaar.

Bron: www.freshfruitportal.com