Schotland – Het ziet er misschien uit als een gewone supermarkt, maar voor hun leger aan fans is de Whole Foods Market een levensstijl geworden. Dit is de Amerikaanse biologische megawinkel waar de beroemdheden, waaronder Victoria Beckham, Nicole Ritchie, Angelina Jolie en Jessica Alba, hun wekelijkse boodschappen doen. 

Komende week wordt de eerste vestiging in Schotland geopend in Giffnock, in de buurt van Glasgow. Deze Amerikaanse keten heeft een sterk ethos – ze geloven in het steunen van lokale bedrijven en verkopen alleen natuurlijke en biologische producten. 

Meer dan 400 van de producten die in de schappen komen te staan, zijn afkomstig uit Schotland. De oesters zijn gevangen in de Firth of Clyde, de zalm is gerookt in Oban, het rundvlees komt vers van de veehouderijbedrijven en het ijs is vers geklopt van melk van Schotse zuivelbedrijven. 

Whole Foods, dat werd opgericht in 1978, heeft ondertussen 300 winkels en een jaarlijkse verkoop van meer dan £5 miljard. En nu is het ook voor de Schotten mogelijk om in deze trendy winkel hun boodschappen te halen. Meer dan 400 producten komen rechtstreeks uit Schotland waardoor we ambachtelijke kwaliteit vanuit het hele land kunnen bieden.

Een leverancier vertelt over zijn producten die in de Schotse Whole Food’s market in het schap komt te staan.

Really Garlicky - Gilli & Glen Allingham
Gilli en Glen begonnen Really Garlicky in 2000 op hun bedrijf in Nairn. Er zijn slechts drie knoflooktelers in het Verenigd Koninkrijk en slechts eentje in Schotland. Ze zullen Whole Foods voorzien van knoflookbollen, maar ze produceren een verscheidenheid aan producten variërend van knoflookbrood tot potjes knoflookboter. 

Gilli, 43,vertelt: 'We vinden het hartstikke leuk om met Whole Foods samen te werken.' Het bedrijf produceert al sinds 1962 graangewassen en pootaardappelen. Gilli: 'Toen Glen en ik het bedrijf overnamen, wilden we ons eigen stempel er op drukken. Destijds waren ze op zoek naar boeren die diversiteit konden bieden en daarom besloten wij knoflook te gaan telen. Het was een proces van vallen en opstaan. Uiteindelijk zijn we helemaal naar Canada afgereisd om een knoflooksoort te vinden die de Schotse winters zou overleven. Maar al snel wisten we onze naam te vestigen en we vinden het heerlijk om te doen. Momenteel telen we 30 acres aan knoflook, het is een behoorlijk groot succes.'