Tholen - In een populair tijdschrift werd gemeld dat walnoten kunnen helpen om de effecten van jetlag te verminderen. De redenering gaat als volgt: Melatoninegehaltes in het lichaam worden verhoogd tijdens de slaap, toevoeging van melatonine in het lichaam kan slaperigheid veroorzaken en walnoten bevatten melatonine (3,5 ppm)
 Daarom kan het eten van walnoten op bepaalde tijdstippen van de dag slaperigheid veroorzaken en helpen om zich aan te passen aan een nieuw slaapritme.De eerste uitspraak hierboven is waar en gemakkelijk te verifiëren. De tweede is minder waarschijnlijk, want hoewel er een relatie is tussen slaperigheid en melatonine, weten wij niets van de verbanden en de benodigde dosering. De derde is waar, maar omdat we de dosering niet weten die nodig is, weten we niet hoeveel walnoten we nodig hebben en dit is cruciaal voor het gebruik van walnoten als jetlag medicatie.

Verschillende onderzoekers hebben geëxperimenteerd met melatonine, over de kwaliteit van de slaap, slaaplatentie (tijd om in slaap te vallen) en slaapstoornissen. De resultaten van deze onderzoeken zijn verschillend, maar er is een lichte neiging naar de positieve effecten van melatonine. Het zal waarschijnlijk je jetlag niet erger maken. Er kunnen echter bijwerkingen optreden waarbij een verhoogde oor- , neus- , en of keel irritatie het meest waarschijnlijk is.

Jetlag symptomen kunnen verbeteren bij een dosis melatonine tussen de 0,5 en 5,0 mg (1 mg = 0,001 g). De aanbeveling voor gebruik is als volgt: neem 5 mg melatonine, de dag vóór en de dag na het reizen voor het slapengaan. Ga dan verder met 5mg gedurende drie dagen na aankomst. Dit geldt voor vluchten waarbij minstens vijf tijdzones gepasseerd worden, bij minder dan vijf zal jetlag geen groot probleem zijn.

Het lastige is nog steeds om erachter te komen hoeveel walnoten er voor de juiste dosis gegeten moeten worden. Figuur 1 toont de hoeveelheid voedsel dat nodig is om 0,5 mg (de minimaal vereiste dosis) melatonine te leveren. Sintjanskruid en zonnebloempitten bevatten meer melatonine per gram dan walnoten. Als voor walnoten wordt gekozen, moet je om effect te hebben elke dag gedurende vijf dagen 143 kg walnoten eten. Veel succes en goede reis.