Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kersenbomen moeten Japan beschermen tegen tsunami's

De eerste rij van 17.300 kersenbomen staat op het hoogste punt dat het water bereikte op 11 maart tijdens de verwoestende tsunami in Noord-Oost Japan. Een burgergroep uit Tohoku kwam met het idee om elke tien meter een boom te planten aan de 173km-lange kustlijn, die het hardst werd getroffen door de tsunami.
 
Kersenbomen staan al eeuwenlang bekend als een metafoor voor de vluchtigheid van het leven en worden veel gebruikt in de Japanse kunst, anime en film. De vrijwilligers, die deze bomen afgelopen zondag plantten in het verwoeste dorp Rikuzentakata, hopen echter dat deze bomen een ander doel gaan dienen.
In eerdere eeuwen plaatsten overlevenden van een tsunami een stenen gedenkteken op de hoogste punten, die het water had bereikt. Deze stenen zijn ondertussen vergeten of bedekt met kreupelhout waardoor de mensen in de Tohokuregio niet langer wisten hoe ver ze het land in moesten trekken toen de aardbeving op 11 maart toesloeg met een kracht van 9 op de schaal van Richter. 
Met het planten van deze kenmerkende kersenbomen hopen de vrijwilligers bij een volgende tsunami levens te redden.

'Het is onze verantwoordelijkheid om de herinnering aan deze grote tsunami voor de toekomstige generaties te bewaren,' zo legt Takumi Hashizume, de leider van het Cherry Line 311 Action Committee uit. 'Ik wil niet dat mensen in de toekomst onder dezelfde pijn moeten lijden.' 

'Ik heb veel vrienden en kennissen verloren,' vertelt de 34-jarige Hashizume. Ook heeft hij zowel zijn huis als zijn kantoor in de tsunami verloren. 'Als we hadden geweten dat onze regio in het risicogebied lag, dan was het aantal slachtoffers veel lager geweest.' 

'Oshima zakura'-bomen, die bekend staan om hun resistentie aan hoge hoeveelheden zout en water, worden geplant langs de hoogwatergrens in de districten Iwate, Fukushima en Miyagi, samen met 311 stenen gedenktekens van elk een meter hoog en 15 cm breed om 11 maart te herdenken. 

Bron: telegraph.co.uk

Publicatiedatum: