Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afghanistan: beschikbaarheid granaatappelen daalt

LOHARE, Pakistan – De aanvoer van Afghaanse granaatappels op de binnenlandse markt is erg laag. Arriveerden er normaal 12-14 vrachtwagens met granaatappelen en nog eens 15-20 vrachtwagens met Kandahari granaatappelen, afgelopen weekend waren dat er maar twee in Lahore. De prijs van de seizoensfavoriet zal daardoor stijgen. 

Versterken immuun
De vraag naar de vrucht is ook gestegen door Dengue, een koortsvirus. Het drinken van granaatappelsap zou het immuunsysteem versterken. Handelaren op de fruitmarkt zeggen dat het plaatselijke aanbod gedaald is doordat wereldwijd de vraag gestegen is. Verder is er sprake van regen buiten het seizoen en schade aan de oogst door chemicaliën en explosieven, die gebruikt worden bij de gevechten in de regio.

Minder export
Granaatappelhandelaar Syed Zaman Agha zei dat de prijs van fruit in Afghanistan sinds kort is gestegen maar dat het juist daalt of gelijk blijft in Pakistan en India. Daardoor blijft er meer fruit in Afghanistan zelf. Verder stelde Agha dat de regen de huid van de Kandahari granaatappels kapotmaakte en dat de bomen zelf veel last ondervinden van de explosieven en munitie. 

Chaudhry Muhammad Aslam, een handelaar uit Anar Mandi, zei dat de prijs voor granaatappels van goede kwaliteit gelijk blijft, 1.26 euro, maar dat de prijs van lage kwaliteit granaatappels daalt. “Grote handelaren kunnen hun granaatappels opslaan, wij hebben die optie niet.” zei hij. Handelaar Spin Khan zei dat de kwaliteit van het fruit was gedaald door de oorlog die woedt in de regio waar geteeld wordt. 
Publicatiedatum: