Tholen - De Spaanse minister Rosa Aguilar juicht het initiatief van het consortium van Spaanse bedrijven toe om zich te presenteren op het 7e wereld aardbeiencongres in februari volgend jaar in China. De minister had een werkvergadering met de ondernemers in Beijing. De expositieruimte van 5.000 vierkante meter wordt volledig ingenomen door kassen van het consortium van Spaanse bedrijven.

Spanje is na zelf gastheer en organisator in Huelva in 2008 te zijn geweest een groot voorstander van de locatie in China. Het was in Huelva dat het project werd gestart voor gezamenlijke deelname in Changping, met als doel onderzoek doen naar toepassing van Spaanse technologie in de Chinese traditionele aardbeienteelt in China.

De deelnemende bedrijven zijn: Ritec irrigatie, NGS substraatteelt, Eurosemillas plantenkwekerij, Solplast kunststoffen voor kassen en Tecnova specialist in agrarische techniek.

De aanwezigheid van de Spaanse bedrijven op de beurs biedt kansen in China. Het land is wereldleider in de teelt van aardbeien met 84.300 hectare. De nationale consumptie groeit snel als gevolg van de economische ontwikkeling van het platteland en de verhoging van het inkomen.


De minister had voorafgaand aan haar bezoek een ontmoeting met de locoburgemeester van Changping, Shi Weidong, die ze bedankte voor de goede samenwerking tussen de lokale autoriteiten en de uitvoerende Spaanse bedrijven.