ASIA FRUIT LOGISTICA en Asiafruit Congress verhuizen naar een nieuwe locatie in Hong Kong met ingang van september 2012. Wij spraken met de directeur van Global Produce Events (GPE) Gérald Lamusse en met Chris White van Asiafruit Congress over hun plannen voor komend jaar.U heeft aangekondigd dat ASIA FRUIT LOGISTICA en Asiafruit Congress het komend jaar naar een nieuwe locatie in Hong Kong gaan verhuizen. Waarom verandert u van locatie?

Gérald Lamusse: ASIA FRUIT LOGISTICA is sinds de oprichting in 2007 ontzettend snel gegroeid. Ons laatste evenement in september is met 20% uitgebreid wat betreft exposanten en bezoekersaantallen. Dit geeft aan hoe belangrijk dit evenement is geworden voor de AGF branche in Azië. Daarnaast laat het ook zien, dat Azië een hele interessante markt is geworden voor leveranciers van over de hele wereld.

Kijkende naar het tempo waarin wij groeien, wordt onze huidige locatie binnen korte tijd te klein. Het Hong Kong Convention en Exhibition (HKCEC) heeft er alles aan gedaan om ons te accommoderen, maar het heeft zelf ook hele grote evenementen die tegelijkertijd plaatsvinden als de evenementen van ASIA FRUIT LOGISTICA. Daarom moesten we het vooruitzicht onder ogen komen dat onze evenementen over verschillende hallen en verdiepingen van de HKCEC verspreid zou raken en dat leek ons geen goede oplossing voor onze exposanten en bezoekers.

Dus vanaf september 2010 zullen ASIA FRUIT LOGISTICA en Asiafruit Congress zich hervestigen in de AsiaWorld-Expo. Kunt u iets vertellen over deze nieuwe locatie?

Gérald Lamusse: Asia World-Expo is een modern doelgericht gebouwd handelscomplex dat heel erg geschikt is voor een groot handelsevenement zoals ASIA FRUIT LOGISTICA. We kunnen hier de komende jaren verder groeien en ontwikkelen. De expositiezalen zijn groot, modern, met hoge plafonds en zonder pilaren. Ook zijn ze gemakkelijk toegankelijk voor de standbouwers. Dit betekent dat de exposanten het centrum heel efficiënt in en uit kunnen gaan.

AsiaWorld-Expo ligt ook nog eens vlakbij Hong Kong International Airport. Dit is een groot transportknooppunt voor de Aziatische regio. Er komen dagelijks honderden vluchten van over de hele wereld binnen.

Hierdoor kunnen bezoekers vanuit heel Azië heel makkelijk onze handelsexpositie bezoeken tegen relatief lage prijzen. AsiaWorld-Expo heeft ook directe banden met de provincie Guangdong en de rest van zuidelijk China. Wij geloven dat er hierdoor meer bezoekers vanuit China en de rest van Azië naar ASIA FRUIT LOGISTICA zullen komen. De nieuwe locatie is dus voor zowel exposanten als bezoekers positief.

Maar de nieuwe locatie ligt middenin het centrum. Vormt dat niet een beetje een probleem?

Gérald Lamusse: Denk maar na: de meeste bezoekers van FRUIT LOGISTICA in Berlijn of al die andere handelsevenementen elders in de wereld verblijven in een hotel in de stad en reizen elke dag met de taxi of trein op en neer naar het evenement. Ze komen in de ochtend en reizen terug naar de stad in de avond, dus wat dat betreft verschilt ASIA FRUIT LOGISTICA niet van al die andere evenementen.

Het grote voordeel dat wij echter hebben in Hong Kong, is het feit dat AsiaWorld-Expo met het centrum van Hong Kong verbonden is door middel van de Airport Express, een van 's werelds beste vliegveld trein-systemen. Het verbindt de handelsexpositie met Kowloon en Hong Kong in minder dan 30 minuten. De bezoekers van deze expositie krijgen ook tot 50% korting op kaartjes, waardoor alles nog goedkoper wordt. Dit is echt eersteklas service.

Verwachten jullie dat de exposanten en bezoekers in de buurt van het AsiaWorld-Expo Centre en Hong Kong airport zullen blijven?

Gérald Lamusse: Er is voor iedereen wel een geschikte optie te vinden. Sommige mensen zullen liever bij het expositiecentrum verblijven en 's avonds het centrum ingaan, terwijl anderen juist liever in het centrum verblijven en elke dag naar het evenement reizen.

Er zijn twee vijf-sterren-hotels met meer dan duizend kamers op loopafstand van AsiaWorld-Expo. Ook zijn er verschillende budgethotels in de buurt te vinden, maar je kunt ook een taxi of een trein pakken en in het centrum van Kowloon of Hong Kong verblijven. Zoals ik eerder al zei, verschilt het wat dat betreft echt niet zo veel van een bezoek aan een dergelijk evenement in Berlijn, Moskou of de Verenigde Staten.

En wat gebeurt er met het Asiafruit Congress? Verandert dat ook?

Chris White: Het ASIAFRUIT CONGRESS zal, evenals ASIA FRUIT LOGISTICA, plaatsvinden in het AsiaWorld-Expo. Afgevaardigden kunnen verblijven in het vijf sterren Marriott Hotel naast het expositiecentrum wanneer ze dat willen. We verwachten echter dat veel van hen in ons ASIAFRUIT CONGRESS hoofdkwartier hotel in het stadscentrum willen verblijven. We verwachten de locatie hier van binnenkort aan te kunnen kondigen. Onze hoofdkwartier zal de welkomstreceptie van het ASIAFRUIT CONGRESS hosten. Dit is een populair en goed bezocht evenement dat veel afgevaardigden van congressen samenbrengt en het begin van het driedaagse handelsevenement en de conferentie aankondigt. Onze netwerkevenementen worden ook voor afgevaardigden van het congres gepland.

Zal het format van de conferentie ook gaan veranderen?

Chris White: Ja, het is tijd om alles weer even op te frissen. We gebruiken het huidige format al sinds 2007. Zodoende ontwikkelen we een nieuwe mix van plenaire en breakout-sessies voor afgevaardigden voor het Asiafruit Congress. Dit zal het aantal onderwerpen, dat we op een conferentie kunnen behandelen, verhogen waardoor de afgevaardigden ook veel meer keus hebben. De Aziatische markt groeit zo snel dat we de afgevaardigden de mogelijkheid moeten bieden om veel meer onderwerpen te bespreken en veel meer te netwerken. Uiteindelijk is dat de reden dat ze naar Hong Kong komen.

Meer informatie over ASIA FRUIT LOGISTICA en het Asiafruit Congress is online beschikbaar op www.asiafruitlogistica.com en www.asiafruitcongress.com