Tholen - Griekenland is een belangrijk importland voor Olympic Fruit. In dat land is momenteel sprake van een economische en maatschappelijke chaos. "Hier in Nederland merken we er nog weinig van maar de situatie daar is vooral voor de 'gewone' man erg moeilijk. Gezinnen in Griekenland gaan financieel ten onder aan een structureel falende overheid", vertelt André Nieuwenhuis van Olympic Fruit.

Olympic Fruit importeert momenteel druiven en kiwi’s uit Griekenland. "De impact is voor ons nog niet groot. Af en toe is er een vertraging door een staking, maar verder merken we er in de handel weinig van. André spreekt er wel regelmatig over met de afladers. "Trots als de Grieken zijn, merk je dat ze zich schamen voor de situatie en als we erover beginnen, voelt men zich ongemakkelijk. Toch is het niet terecht dat sommigen hier in Nederland het hebben over 'luie, onbetrouwbare Grieken'. Het werkende deel van de bevolking, de leraar, de bakker, de slager en niet te vergeten de fruitexporteurs en hun medewerkers zijn het slachtoffer van een socialistische rampregering."

Olympic Fruit exporteert zelf nauwelijks producten meer naar Griekenland. "Daar moet je nu ook zeker mee oppassen. Het komt nu zelfs voor dat exporteurs vragen om verschuldigde betalingen tijdelijk te parkeren. Het vertrouwen in de banken is volledig zoek en men vreest een instorting van het hele financiële systeem.”

André verwacht dat, als dit gebeurt, Nederland er wel veel meer van gaat merken. "Het is momenteel een zorgwekkende situatie voor heel Europa. Stel dat Griekenland terug zou vallen op de Drachme, dan wordt hooguit de import goedkoper, maar dit zal grote nadelige gevolgen hebben voor de Eurozone. Als bergbeklimmers zijn we aan elkaar verbonden, de sterksten gaan voorop maar die kunnen door de zwakken in hun val worden meegesleurd.”

Voor meer informatie:
André Nieuwenhuis
Olympic Fruit BV
Handelscentrum ZHZ 40-A
2991 LD Barendrecht
Tel. +31 180 64 62 03
www.olympicfruit.com