DMC Maaltijden met de pilot Maaltijdservice á la carte, Scelta Mushroom met 'From taste2waste' en Sonneveld met het product Sonextra Sustain zijn door de jury genomineerd voor de NoWasteAward. De NoWasteAward wordt maandag 7 november tijdens het Beter Eten Congres te Den Bosch uitgereikt door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

De No Waste Award wordt uitgereikt aan de organisatie die op de meest innovatieve manier samenwerkt op het gebied van het voorkomen van voedselverspilling. De award wordt ter beschikking gesteld door het No Waste Network. Dit netwerk is opgericht door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) om een platform te creëren om innovatie op het gebied van voedselverspilling te stimuleren. De jury – bestaande uit Liesbeth Driven (Veneca), John van Kessel (Syntens, House of Food), Jonathan Karpathios (chefkok restaurant Vork&Mes) en Toine Timmermans (Wageningen UR) – heeft de inzendingen beoordeeld. Uit de 14 inzendingen zijn 3 ideeën genomineerd.

Scelta Mushroom

Bij het telen van champignons is een groot deel van de opbrengst het voetje van de champignon. Deze staat in de dekaarde en is daardoor visueel niet aantrekkelijk voor de consument. Normaal gesproken worden deze voetjes weggegooid en moet de kweker betalen voor het verwijderen van dit afvalproduct. Sinds 2008 is Scelta Blanchaud Concentrates (SBC) deze voetjes op gaan halen om deze te koken, te persen en er vervolgens champignonconcentraten van te maken. Deze concentraten worden gebruikt in de soepen- en sauzenindustrie, deels als concentraat en deels als poeder. Voor de productie van dit laatste is Scelta Mushroom een joint-venture aangegaan met een bedrijf in Frankrijk. Onder de afnemers bevinden zich bedrijven als Campbell’s en Unilever.

bron: No Waste Network