Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappel bracht Halloween naar VS

Deze laatste dag van oktober staat bekend als de dag en avond van Halloween. Halloween is een feest wat vroeger vooral gevierd werd in Ierland, maar is al populair in Engeland, Amerika en Canada en wordt in Europa ook steeds uitgebreider gevierd. Halloween is eigenlijk een feest voorafgaand aan de Katholieke feestdag Allerheiligen op 1 november en wordt ook wel Allerheiligenavond genoemd.

Wat is nu de klik met de aardappel?

In Ierland werd deze dag voor Allerheiligen ook gebruikt als vrije dag. Ierland, dat leefde in vooral de eerste helft van de negentiende eeuw van de aardappelteelt, had de oogst op die tijd binnen en de pootaardappelen stonden klaar voor het volgende jaar. De desastreuze aardappelmisoogsten en hongersnoden in Ierland rond de jaren 1850 zorgden er voor dat vele Ieren emigreerden naar Noord Amerika en namen dus de Halloween feesten mee naar hun nieuwe vaderlanden. U kunt dit verhaal over de Halloween dagen mooi gebruiken bij de warme stamppotten boerenkool of andere groenten die u hopelijk vandaag krijgt voorgeschoteld.


Bron: weekbericht Jaap Kodde, Flevostar

Publicatiedatum: