Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vaak meerdere actieve stoffen per product, maar onder mrl-norm

Duits onderzoek naar residuen bij bessen en aardbeien

Tholen - Van januari tot juli 2011 werden in Stuttgart bij het CVUA in totaal 182 monsters van conventioneel geteelde en 9 monsters van biologisch geteelde bessen gecontroleerd op resten van meer dan 550 pesticiden. Bij de conventioneel geteelde fruitmonsters werden 128 monsters van bessen en 54 monsters van aardbeien getest, hoofdzakelijk van de binnenlandse productie. Slechts in één bessenmonster werd het wettelijk maximum overschreden. Toch is er nog steeds behoefte aan verduidelijking over het correcte gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In 10 (22,7%) van de geteste 44 monsters zijn resten van middelen aangetroffen die niet zijn goedgekeurd voor gebruik in de bessenteelt.

Conventioneel geteelde bessen:

  • Bij rode bessen werden in 40 van de 44 (91%) onderzochte monsters residuen van meerdere bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In 10 (23%) monsters werden residuen van pesticiden aangetroffen die in Duitsland niet zijn toegelaten voor gebruik in bessen.
  • Bij kruisbessen werden In 14 (93%) van de 15 monsters residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. In één monster werd een teveel aan residu aangetroffen.
  • Bij frambozen werden in 25 van de 31 (81%) monsters residuen van bestrijdingsmiddelen gevonden, maar alle monsters bleven onder de maximale wettelijke norm.
  • Bij bramen werden in 11 van de 13 (85%) monsters residuen van bestrijdingsmiddelen ontdekt. Het gemiddelde gehalte aan werkzame stof per monster is met de helft (van Ø 0,38 mg / kg tot 0,57 mg / kg)toegenomen. Bij één monster werd een verboden fungicide gevonden.
  • Bij blauwe bessen werden in 15 van de 25 (60%) monsters residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen, waarbij alle concentraties onder het wettelijk maximum bleven. 
  • Bij de aardbeien werden in 52 van de 54 (96%) monsters residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen. 45 (83%) monsters hadden residuen van meerdere werkzame bestanddelen, maar ze bleven allemaal onder de wettelijk vastgestelde maximale norm. Wel werd op een monster een residu gevonden van een fungicide dat in Duitsland al meer dan 20 jaar verboden is.
 

Biologisch zachtfruit:

Totaal 9 monsters van biologisch geteelde bessen en aardbeien werden getest op residuen van bestrijdingsmiddelen. Vijf monsters kwamen uit Duitsland en 4 monsters uit het buitenland (3 x Spanje x 1 Chili). In 7 van de 9 (78%) konden er geen residuen van synthetische bestrijdingsmiddelen worden gedetecteerd. Twee inheemse monsters hadden residuen van niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen.

Conclusie en evaluatie:

Zoals de resultaten van de tests laten zien, behoren conventioneel geteelde bessen in 2011 weer tot de vruchten met een groot aantal residuen van bestrijdingsmiddelen. 86% monsters bevatten residuen van gewasbeschermingsmiddelen en 79% van de monsters meerdere residuen. Het aandeel van de monsters met een hoger niveau dan de wettelijke grenzen is laag met 0,5%. De onderzoeken hebben aangetoond dat het aandeel van de monsters met een overschrijding van de maximumgehalten aan residuen in vergelijking met vorig jaar weer aanzienlijk is verminderd van 3 naar 0,5%.
Publicatiedatum: