Tholen – De uitvoer in de eerste maand van het blauwe bessen seizoen in Chili is volgens berichten van het Chilean Blueberry Committee 71% lager dan verwacht en komt uit op 33.000 ton. De Chilenen hadden eerder voor de oogstperiode een volume van 115.000 ton geschat, maar dit volume zal door de lage temperaturen vooral in het noorden en de centrale gebieden van het land niet worden gehaald.

Dit jaar is het seizoen vergelijkbaar met het vorige en zal er 78.000 ton voor de export beschikbaar zijn. De sector verwacht dat de export volgende maand sterk zal stijgen."Op dit moment zal het volume langzaam blijven stijgen, terwijl een meer significante stijging begin november wordt verwacht als de oogst start in de Metropolitan regio. Maar de grootste volumes zullen naar verwachting in december geoogst worden", aldus het verslag.

Een hoeveelheid van 30.000 ton bessen zal naar de industrie gaan en worden ingevroren. Binnenkort zullen cijfers bekend zijn over de diepvriesvolumes voor een duidelijker beeld voor de Amerikaanse vraag.