Tholen - Het Indiase bedrijf Rajkumar Impex met een vestiging in Ghana zegt dat het de uitvoer van cashewnoten in dat land wil verhogen tot 18% aandeel van de wereldwijde oogst in 2014. Het bedrijf verwerkt nu tussen de 8 en 10% van de cashewnoten wereldwijd waarvan nu 20% in Afrika. "Tegen 2014 willen wij een marktaandeel hebben van 18% van het totaal”, zei oprichter en directeur Rajkumar Venkatesan in een interview.

Het bedrijf heeft een productiebedrijf in Techiman in de Brong Ahafo regio en hij wil daar negen miljoen dollar investeren in de fabriek om de kosten van het vervoer van het volumineuze product over zee naar India te verminderen. Wanneer de fabriek in Techiman in november volledig operationeel is, zal het een van de weinig volledig gemechaniseerde verwerkingsfabrieken voor cashewnoten zijn met een capaciteit van 50 ton ruwe noten per dag.

Hij is ook van plan nieuwe fabrieken in Benin en Ivoorkust te stichten en misschien nog een andere in Ghana en hij wil ook uitbreiden in zuidelijk en oostelijk Afrika door een fabriek in Mozambique te kopen en hoopt er een te bouwen in Tanzania, aldus het interview in de Economist.

Afrikaanse telers produceren ongeveer 40% van alle cashewnoten in de wereld, maar slechts ongeveer 10% van het gewas, minder in het westen, meer in het oosten, worden verwerkt in Afrika, volgens de Afrikaanse sectorgroep Cashew Alliance. De meeste Afrikaanse noten gaan naar India of Vietnam waar meer noten groeien en verwerkt worden dan in enig ander land. De Cashew Alliance wil dat het continent in 2020 tot 35% van zijn eigen rauwe noten verwerkt.