Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
en vergroot aardbeienoogst

Folie houdt gewasbeschermingsmiddelen tegen

Wetenschappers hebben mogelijkerwijs een manier gevonden om de Californische aardbeienindustrie te redden van gewasdodende plagen. In kritieke omstandigheden mogen de telers gebruik maken van het bestrijdingsmiddel methylbromide. Het gebruik van dit middel is eerder afgebouwd omdat het de ozonlaag aantast.

De Californische telers, die 85% van de landelijke aardbeien produceren, zijn al langere tijd op zoek naar alternatieven voor methylbromide zodat ze hun oogsten kunnen behouden. Aardbeien vormen een van de meest waardevolle gewassen op per-acre basis, maar de populaire vrucht heeft te kampen met ongedierte, variërend van nematoden en andere worteleters tot bladluizen en witte vliegen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Californië stellen nu dat een ondoordringbaar folie over de aardbeienvelden de effectiviteit van een algemeen gebruikt bestrijdingsmiddel 1,3-D (1,3, dichloropropene). Dit bestrijdingsmiddel kan methylbromide vervangen. Het gebruik van folie zal de benodigde hoeveelheid 1,3-D verkleinen, waarmee de uitstoot van afvalstoffen op de velden in het algemeen wordt verkleind. Het middel kan echter alleen in bepaalde hoeveelheden worden gebruikt vanwege de gevolgen voor de luchtkwaliteit.

In een recent experiment werd een totaal ondoordringbaar folie, totally impermeable film (TIF), over de velden in Salina gelegd om te voorkomen dat het bestrijdingsmiddel zou ontsnappen. Dit nieuwe folie werd vergeleken met het folie dat eerder werd gebruikt door de telers. Door het nieuwe folie bleef er 46% tot 54% meer bestrijdingsmiddel onder het folie hangen wat resulteerde in betere aardbeienoogsten en minder onkruid.

De uitstoot van afvalstoffen is de grootste zorg. Het gebruik van methylbromide, dat veel wordt gebruikt in combinatie met chloropicrine, is sinds 2005 afgebouwd vanwege de schade die het brengt aan de ozonlaag. Het gebruik er van is verboden in het Montreal Protocol (een globale overeenkomst die de ozonuitputting moet beheersen) en de U.S. Clean Air Act. Toch wordt het onder kritieke omstandigheden nog steeds af en toe gebruikt op de Californische aardbeienvelden.

Beperkingen op het gebruik van 1,3-D zorgen er voor dat er weinig andere opties overblijven voor de telers in de productiegebieden voor aardbeien in de buurt van dichtbevolkte gebieden. TIF kan er voor zorgen dat een deel van de problemen van de telers wat betreft de maatregelen rondom bestrijdingsmiddelen worden opgelost. Ook worden de zorgen van omwonenden vanwege blootstelling aan de bestrijdingsmiddelen verminderd.
Bron: centralvalleybusinesstimes.com

Publicatiedatum: