



Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- MSC neemt grootste containerschip ter wereld in de vaart
- "Zoals de prijzen nu zijn, heb ik nog nooit meegemaakt"
- “We hebben een ongelofelijk eerste jaar achter de rug”
- "Dankzij onze focus op reefers kunnen klanten tot 's avonds bestellen voor levering de volgende ochtend"
- "Het Belgische aanbod kan de situatie in de groenten hier doen kantelen"
Weer
en vergroot aardbeienoogst
Folie houdt gewasbeschermingsmiddelen tegen
De Californische telers, die 85% van de landelijke aardbeien produceren, zijn al langere tijd op zoek naar alternatieven voor methylbromide zodat ze hun oogsten kunnen behouden. Aardbeien vormen een van de meest waardevolle gewassen op per-acre basis, maar de populaire vrucht heeft te kampen met ongedierte, variërend van nematoden en andere worteleters tot bladluizen en witte vliegen.
Wetenschappers aan de Universiteit van Californië stellen nu dat een ondoordringbaar folie over de aardbeienvelden de effectiviteit van een algemeen gebruikt bestrijdingsmiddel 1,3-D (1,3, dichloropropene). Dit bestrijdingsmiddel kan methylbromide vervangen. Het gebruik van folie zal de benodigde hoeveelheid 1,3-D verkleinen, waarmee de uitstoot van afvalstoffen op de velden in het algemeen wordt verkleind. Het middel kan echter alleen in bepaalde hoeveelheden worden gebruikt vanwege de gevolgen voor de luchtkwaliteit.
In een recent experiment werd een totaal ondoordringbaar folie, totally impermeable film (TIF), over de velden in Salina gelegd om te voorkomen dat het bestrijdingsmiddel zou ontsnappen. Dit nieuwe folie werd vergeleken met het folie dat eerder werd gebruikt door de telers. Door het nieuwe folie bleef er 46% tot 54% meer bestrijdingsmiddel onder het folie hangen wat resulteerde in betere aardbeienoogsten en minder onkruid.
De uitstoot van afvalstoffen is de grootste zorg. Het gebruik van methylbromide, dat veel wordt gebruikt in combinatie met chloropicrine, is sinds 2005 afgebouwd vanwege de schade die het brengt aan de ozonlaag. Het gebruik er van is verboden in het Montreal Protocol (een globale overeenkomst die de ozonuitputting moet beheersen) en de U.S. Clean Air Act. Toch wordt het onder kritieke omstandigheden nog steeds af en toe gebruikt op de Californische aardbeienvelden.
Beperkingen op het gebruik van 1,3-D zorgen er voor dat er weinig andere opties overblijven voor de telers in de productiegebieden voor aardbeien in de buurt van dichtbevolkte gebieden. TIF kan er voor zorgen dat een deel van de problemen van de telers wat betreft de maatregelen rondom bestrijdingsmiddelen worden opgelost. Ook worden de zorgen van omwonenden vanwege blootstelling aan de bestrijdingsmiddelen verminderd.
Bron: centralvalleybusinesstimes.com
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector: