Uit een experiment met ratten hebben Europese onderzoekers bewezen dat het eten van aardbeien de schade van alcohol aan het slijmvliesmembraam in de maag reduceert. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in PLoS ONE, levert waarschijnlijk een goede bijdrage aan het verbeteren van de behandeling tegen maagzweren.

Een team van Italiaanse, Servische en Spaanse onderzoekers heeft het beschermende effect van aardbeien op een beschadigde zoogdierenmaag bevestigd. Wetenschappers voerden ethanol (ethyl alcohol) aan laboratoriumratten en hebben zo bewezen dat het slijmvlies membraam van de ratten, die eerst aardbeien hadden gegeten, duidelijk minder beschadigd was.

 In de studie wordt geconcludeerd dat een dieet dat veel aardbeien bevat een voordelig effect kan hebben in het voorkomen van maagziekten die worden veroorzaakt door de generatie van vrije radicalen en andere stoffen die op zuurstof reageren. Deze vruchten kunnen de formatie van maagzweren in mensen vertragen.

Maurizio Battino, coördinator van de onderzoeksgroep aan de Marche Polytechnic University (UNIVPM, Italië) suggereert dat ‘in veel gevallen de consumptie van aardbeien gedurende of na pathologie de schade aan slijmvlies membraam kan beperken.’

Minder maagzweren na het eten van aardbeien
Het team vond minder maagzweren in de magen van de ratten die voor het onderzoek tien dagen lang het aardbeienextract hadden gegeten (40mg/dag per kilo aan gewicht).

Battino benadrukt dat ‘de studie niet de intentie heeft om de effecten van dronken worden te verzachten, maar als een manier om moleculen te ontdekken in het maag membraam die beschermen tegen de beschadigende effecten van verschillende stoffen.’

De behandelingen voor maagzweren en andere maagziekten hebben momenteel nieuwe beschermende medicijnen nodig met antioxidante eigenschappen. De bestandsdelen van de aardbeien zouden hier het antwoord op kunnen zijn.