Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenia verwacht goede cashewnotenoogst

Telers in de kustprovincie van Kenia verwachten dit seizoen een uitstekende oogst, dankzij het gebruik van verbeterde teelttechnieken en als gevolg van de regenval. De verbeterde teelttechnieken waren mogelijk door de hoge prijzen die de telers vorig seizoen kregen. Vorig jaar kwamen cashewverwerkingsbedrijven samen, via de NutPAK (Nut Processors Association of Kenya), het ministerie van landbouw en de Cashew Nuts Growers Association, om een comité in te stellen die een minimum inkoopprijs zou vaststellen. Een minimum prijs van Sh35 per kilo was daar het gevolg van, maar door een slechte productie van maar 8.000 ton steeg de prijs uiteindelijk naar Sh68 aan het eind van het seizoen (november tot april).

Aankomende maand wordt er door het comité weer een minimumprijs vastgesteld. Er wordt verwacht dat telers daardoor betere prijzen kunnen verwachten. Het idee is dat een verbeterd inkomen een verbeterde productie teweeg brengt. Er word een toename van wel 40 procent verwacht. Een voorbeeld van een verbeterde productie is de toename van wieden wat te zien was dit seizoen. Vroeger was onkruid verantwoordelijk voor 30 procent van de verliezen.

Voordat de minimumprijzen voor telers waren vastgesteld, werd de markt gedomineerd door tussenpersonen. Rauwe noten werden tegen lage prijzen gekocht en geëxporteerd. Dat is tegenwoordig verboden. Het ministerie van landbouw gaat ook verzamelpunten organiseren om de rol van tussenhandelaren te minimaliseren. Het doel is de productieketen zo kort mogelijk te houden. Dit is niet alleen het geval in de cashewnotenteelt, de Keniaanse overheid wil deze maatregelen ook toepassen in de andere notenmarkten.

De productie van cashewnoten daalde de afgelopen vier jaar. In 2008 was de oogst 8.000 ton, in 2005 was dit nog 14.000 ton. De verwerkingsbedrijven kunnen samen 29.000 ton aan. Het doel is het maximaliseren van de productiecapaciteit van de telers, zodat verwerkingsbedrijven zich ook maximaal in kunnen zetten.
Uit gegevens van het Kari (Kenya Agricultural Research Institute) blijkt dat er 2 miljoen cashewnootbomen in de regio groeien. Maximaal zou een boom 25 kilo per jaar kunnen produceren. Het onderzoeksinstituut heeft nu 14 varianten van de boom die erg productief zijn. Het zou de productie met 500 procent kunnen doen stijgen. Met een joint venture wordt nu geprobeerd 23 procent van de te oude bomen te vervangen door deze varianten.
Publicatiedatum: