"Groei door innige samenwerking"

Omzet Smeding in twee jaar spectaculair gegroeid

Smeding Groente en Fruit nam onlangs de nieuwe uitbreiding in gebruik. De officiële opening vindt in mei plaats in combinatie met de vijfjaarlijkse familiedag. Familie, vrienden en kennissen zullen ontdekken dat het kantoorpersoneel beschikt over een gloednieuwe werkplek, en dat het magazijnpersoneel er een extra loods bij heeft gekregen.Aan alles is te zien dat het bedrijf uit Sint Annaparochie voorbereid wil zijn op verdere groei. Kantoorvertrekken en magazijn hebben ruimte te over voor respectievelijk extra bureaus en stellages, meldt de Leeuwarder Courant.

De uitbreiding van 12.000 naar 19.000 vierkante meter dankt directeur Sybo Smeding aan de groei van Sligro en het binnenhalen van Spar als klant. Sligro exploiteert een horecagroothandel en 130 Emté-supermarken. Dat is inclusief de supers van Golff en Sanders die voor volgend jaar omgebouwd moeten zijn tot Emté. De naamsbekendheid van Sligro en haar formules mag minder groot zijn dan die van bijvoorbeeld Albert Heijn, Jumbo of C1000, het Brabantse concern noteert jaar in jaar uit wel een winstgevende groei. In de horecagroothandel is Sligro marktleider met een aandeel van 18 procent.

Smeding profiteert daar direct van, doordat Sligro alle groenten en fruit voor haar supermarkten en horecaklanten betrekt van het bedrijf in Sint Anne. In 2001 sloten Smeding en Sligro een overeenkomst waarbij Sligro een aandeel nam van 49 procent in het Bildtker bedrijf. Door de begin dit jaar binnengehaalde order van Spar, in Nederland vooral actief als buurtsupermarkt, is de omzet van Smeding de afgelopen twee jaar zelfs spectaculair gegroeid: van € 100 miljoen in 2009 naar circa € 150 miljoen dit jaar. Het aantal medewerkers bedraagt inmiddels 330 van wie in 265 in Sint Annaparochie. Inclusief de uitbestede werkzaamheden: transport en groentesnijderij bij overbuurman Hessing - gaat het in Sint Anne om 440 medewerkers.

Met een aandeel van 49 procent is Smeding wel met handen en voeten gebonden aan Sligro. Directeur Smeding, wiens grootmoeder in 1933 een groentezaak begon in Wommels, ziet dat niet zo. "Je gaat een innige relatie aan en dat biedt strategisch gezien grote voordelen. Wij weten waar we aan toe zijn. Hoe vaak overkomt het leveranciers niet dat ze er na een paar jaar uitgeknikkerd worden." Smeding heeft ook wel de vrijheid om zaken met derden te doen in het buitenland. "Maar we hebben druk zat. We komen er niet aan toe."

Voordelen personeel Sint Anne groter dan nadeel van extra kilometers

Bang dat Emté uiteindelijk het onderspit delft in de concurrentieslag tussen supers, is Smeding niet. Integendeel, de supermarktformule profiteert al volop van de combinatie van horeca en supermarkt bij Sligro. Daardoor beschikt Emté over een zeer uitgebreid assortiment. "Onze groothandel heeft 2000 soorten groenten en fruit in het assortiment. Bij Jumbo en Albert Heijn gaat het om 300 soorten. Daarnaast heeft Sligro een eigen visbedrijf, een patisserie en een maaltijdenfabriek. Ook hier plukt Emté de vruchten van."

De Sligro-supers zijn vooral te vinden in het zuiden en het oosten. Wat betreft logistiek zou Smeding beter kunnen zetelen in de Betuwe. Toch blijft het bedrijf het Bildt trouw. "Omdat de voordelen van gemotiveerd personeel, een laag ziekteverzuim en goedkopere huisvesting groter zijn dan het nadeel van extra kilometers", aldus Smeding.

Bron: Leeuwarder Courant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.