Tholen – Uientelers in India kunnen hun productiekosten dit jaar niet terugverdienen. Ze verkopen uien voor 40% minder dan de prijs van vorig jaar terwijl de uitvoer met 30% gedaald is tot september. De prijzen zijn gedaald als gevolg van hogere voorraden. Telers dumpen hun voorraden voor de oogst in november. Sommigen verkopen om contant geld te hebben voor het Diwali festival.

De export is aanzienlijk lager dit jaar, omdat er voldoende aanbod is uit andere landen en de minimumprijs bij uitvoer van de uien hoger is. Volgens de statistieken van Nafed is de export van april tot september dit jaar 6.660.000 ton tegen 9.340.000 ton tijdens dezelfde periode vorig jaar.

De gemiddelde prijs in september vorig jaar was € 19,60 per 100 kg. terwijl het nu in september net 15 euro was op de groothandelsmarkt in Lasalgaon. De prijzen bleven stabiel in oktober vorig jaar, terwijl ze nu in oktober 40% zijn gedaald tot maximaal € 12,00 per 100 kilogram. "Ik kon dit jaar geen geld verdienen", zei uienteler Chhotu Desale in het district Nashik. Hij verkocht de laatste partij uien vorige week in zijn winkel.

Telers hielden hun voorraden in augustus en september vast in de hoop op betere prijzen. Hogere kosten van zaden, meststoffen, arbeid en andere kosten hebben de marges verkleind.