Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
gevolgd door Spanje, Polen, Frankrijk en Nederland

Italië tussen 2007 en 2009 grootste groentenproducent EU

Tholen - Tijdens de 3e European Fruit Summit op 4 oktober in Cesena heeft CSO directeur Luciano Trentini een rapport gepresenteerd met de titel "Groentemarkten in Europa: ontwikkeling, trends en innovatie". In Europa is de groentenexport goed voor meer dan 13 miljoen ton product met een waarde van 12 miljard euro.

Volgens de gemiddelde cijfers van 2007-2009 is Italië in de EU de grootste producent met 21% van de productie, gevolgd door Spanje met 20%, Polen 9%, Frankrijk 8% en Nederland met 7%.

Groente productie in de EU- 27 in procenten van het totaal. 
Gemiddeld in 2000-2002 en 2007-2009

Tomaten hebben met 27% het grootste aandeel, kool en wortelen volgen met 8% en sla en radicchio zijn derde met 5% aandeel.

De productie in Italië is in 2010 vrijwel constant met iets minder dan 15 miljoen ton.

Italië: belangrijkste vollegrondsgroenten.
Zonder verwerkte tomaten door de industrie


Het grootste aandeel heeft sla met 14, tomaat met 7, wortelen, meloenen, venkel en artisjokken allen met 6 procent aandeel.

Italië: belangrijkste kasgroenten.



Het grootste aandeel met 30% is voor tomaten, courgettes met 12, sla met 9, meloenen met 8 en aardbeien met 7 procent aandeel.


De grootste producerende regio's in 2008-2010 zijn Apulia (21%); Emilia-Romagna (18%), Campanië en Sicilië (beiden 11%), Latium (7%), Lombardië (6%) en Veneto (5%). In 2010 bedroeg de Italiaanse export bijna 900.000 ton groenten en de import minder dan 600.000 ton.

In 2010 is de export van sla met 18%, bloemkool en broccoli met 8% en tomaten met 13% toegenomen. De export van aardappelen, wortelen en kool daalde licht.De import van aardappelen is met 9% toegenomen. 

Italiaanse groente aankopen in de detailhandel.



Huishoudens kopen minder. Het verbruik daalt niet alleen door de economische crisis, maar ook door gebrek aan kennis, informatie en communicatie, aldus Trentini.

Penetratie per groente.

Op de eerste plaats komt sla, gevolgd door tomaten, aardappelen, wortelen en courgettes.

Gemiddelde aankoopprijs (oranje lijn) en aankopen per gezinshoofd (groene lijn) in de periode 2000-2010.
 


Van 2000 tot 2010 daalde de gemiddelde aankoopprijs per gezinshoofd met 35%. Dit betekent dat de consumptie per hoofd van de bevolking is gedaald van 90 kg. per jaar (247 gram per dag) tot 60 kg. per jaar (160 gram per dag).

Vers gesneden producten hebben nu een omzet van 739 miljoen euro of ongeveer 90.000 ton product. In drie jaar is het aantal huishoudens dat gesneden groenten koopt gestegen van 80 naar 89%.
Publicatiedatum:
Auteur:
©