Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VS: Hybride van grapefruit en pomelo zonder bijwerkingen bij medicijngebruik

Tholen - Jarenlang hebben artsen en apothekers mensen gewaarschuwd geen verse grapefruit of grapefruitsap te consumeren bij het nemen van bepaalde medicijnen. Maar nu geloven onderzoekers van de Universiteit van Florida dat ze de komende paar jaar in staat zijn om een kruising van grapefruit en pomelo te ontwikkelen zonder gevaar voor schadelijke bijwerkingen bij medicijngebruik.

De onderzoekers presenteerden hun bevindingen in het tijdschrift van de American Society for Horticultural Science. "We hebben de mogelijkheid om nieuwe hybriden te ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met grapefruits zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over bijwerkingen bij medicijngebruik", aldus Fred Gmitter, citrusvruchten veredelaar aan de universiteit van Lake Alfred in Florida.

In 1989 ontdekten onderzoekers het nu algemeen bekende "grapefruitsap effect". In combinatie met sommige geneesmiddelen, waaronder statines om de cholesterol te verlagen, kan grapefruit de opname beïnvloeden of bijwerkingen veroorzaken. De chemische stof furanocoumarine, die van nature in sommige groente- en fruitsoorten voorkomt, is verantwoordelijk voor het grapefruitsap effect.

Gmitter zei dat ze een aantal hybriden gevonden hebben met weinig tot geen furanocumarines, waaronder een pitloze variëteit, die aantrekkelijk kunnen zijn voor de consument. Na smaaktesten bij consumenten over hun voorkeur, bij een groep grapefruit gebruikers en een groep niet gebruikers, zijn de deelnemers volgens onderzoekster en voedingsdeskundige van de universiteit Lisa House, positief over het idee dat de grapefruit hybride geen invloed heeft op medicijngebruik.
"Beide groepen zagen het als een vrucht om toe te voegen aan hun dieet, niet alleen om grapefruit te vervangen", zei ze.

Publicatiedatum: