Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedingscentrum:

Voorkom hart- en vaatziekten met groenten en fruit

Het eten van groenten en fruit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Mede daarom adviseert het Voedingscentrum om dagelijks 150-200 gram groente en twee stuks fruit te eten. Linda Oude Griep van Wageningen University heeft bestudeerd welke aspecten van groenten en fruit belangrijk zijn bij het risico op een hartinfarct of beroerte.

Mensen die veel groenten en fruit eten, blijken een kleinere kans te hebben op hartinfarcten. Het eten van rauwe groenten en onbewerkt fruit (dus de hele vrucht, niet het sap), lijkt te beschermen tegen zowel hartinfarcten als beroertes. Om hart- en vaatziekten te voorkomen, adviseert Oude Griep dat tenminste de helft van de gegeten groente en fruit rauw zou moeten zijn.

Oude Griep heeft als eerste onderzoeker gekeken naar het verband tussen de kleur van het eetbare gedeelte van fruit en groente en positieve gezondheidseffecten. Zij ontdekte dat mensen die veel dieporanje groenten en fruit aten, een lager risico hadden op een hartinfarct. Denk vooral aan wortelen. Wit fruit (appels, peren) eten hing samen met een kleinere kans op beroertes. Dit is het eerste onderzoek naar de kleur van groenten en fruit, dus harde conclusies kunnen er nog niet uit worden getrokken.

Het advies van Oude Griep is om groenten en fruit van alle kleuren te eten. Dit advies past bij de aanbeveling van het Voedingscentrum om te variƫren met soorten groente en fruit en om zowel rauwkost als gekookte groente eten. Variatie helpt om genoeg van zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen om je lichaam gezond te houden.

Bron: Voedingscentrum

Publicatiedatum: