Europa: 16 mln ton tomaten

Na China is Europa de belangrijkste markt voor tomaten. De Europese Unie produceert gemiddeld bijna 16 miljoen ton tomaten per jaar. Hiervan is circa 7 miljoen ton bestemd voor de directe verkoop, de overige 9 miljoen ton is bestemd voor verdere verwerking.
Spanje (2 miljoen ton), Italië (1,1 miljoen ton) en Nederland (0,7 miljoen ton) zijn de landen met het hoogste percentage wat betreft de tomatenproductie bestemd voor de directe verkoop. Spanje, die nog altijd zijn eerste plaats behoudt, kent een achteruitgang van 50.000 ton in de afgelopen 10 jaar. Ook Italië kent daling van de tomatenproductie, in 2001 bedroeg deze 0,4 miljoen ton meer dan in 2010. De productie in Nederland kent echter een toename van 500.000 ton naar 700.000 ton. Bovendien heeft zij sinds 2008 de plaats van Spanje ingenomen als eerst exporteur van Europa.

Behalve deze landen dragen ook Frankrijk en Polen een aanzienlijk deel bij aan de totale Europese tomatenproductie. In Frankrijk bedraagt de productie van tomaten voor de directe verkoop 530.000 ton (70.000 ton minder dan in 2006), vergelijkbaar met de Poolse productie. 

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.