Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benny Cuypers van Lava:

"Glasgroentenafzet: immens verschil met vorig jaar"

Tholen - Net als in Nederland nadert ook het Belgische glasgroenteseizoen het einde. "Qua afzetvolumes en prijzen was er een immens verschil met vorig jaar," verzucht Benny Cuypers van Lava, de overkoepelende organisatie van zes groenten- en fruitveilingen in Belgiƫ: "Dit seizoen verliep de afzet van komkommers, tomaten, paprika en sla een stuk slechter en dat had meerdere redenen.""Het begon al met zeer vroege en grote productievolumes en het areaal was groter dan vorig jaar", vervolgt Benny zijn verhaal. "Daarna kwam de EHEC-crisis en werden er veel minder groenten geconsumeerd. Daarbovenop kwam ook de importstop van Rusland tijdens een belangrijke periode van het seizoen. Hoewel de zomermaanden traditioneel al wat rustiger zijn met betrekking tot de export, was het nu extreem. Ook het klimaat werkte deze zomer niet mee, het was slecht weer. Alles aspecten bij elkaar hebben gezorgd voor een zeer moeizaam glasgroenteseizoen."Rusland is naast Duitsland en Frankrijk een belangrijke afnemer voor de Belgische Veilingen. "De importstop heeft enkele weken geduurd, maar het is veel langere tijd slecht gegaan. Zeker bij tomaten verliep het herstel heel langzaam. Ook de prijsverschillen in vergelijking met vorig jaar zijn enorm."

De verkoper weet niet wat precies de gevolgen zijn van dit slechte seizoen. "Er is voor ons nog veel onduidelijkheid, ook wat telers gaan doen. Er gaan er misschien afvallen, maar wellicht wordt er ook uitgebreid. Exacte cijfers zijn eind dit jaar pas bekend."

Voor meer informatie:
LAVA
Benny Cuypers
Tel: +32 (0)15 50 42 53
www.lava.be