Tholen - De hardfruitmarkt verloopt moeizaam en voor bedrijven die alleen aan Rusland leveren misschien nog wel moeilijker. Wouters Fruithandel exporteert het hardfruit uitsluitend naar Rusland. "De afzet op dit moment is vergelijkbaar met andere jaren", vertelt Kris Wouters. "Maar het verloopt zwaar, vooral nu we merken dat de concurrentie met Polen steeds heviger wordt."

In Rusland is er momenteel een overaanbod aan fruit. Er is veel eigen productie en daarnaast komt ook veel uit landen zoals Polen, Oekraïne, Moldavië en Servië. "Rusland kiest ervoor om uit deze landen te importeren omdat ze dan geen invoertaks hoeven te betalen. Ook is daardoor het prijsverschil met ons hardfruit erg groot." De zaakvoerder geeft aan dat deze Zuid-Europese landen ook niet de faciliteiten en moderne koelcapaciteit hebben om het hardfruit langer te bewaren. Daar is het: plukken en verkopen.""De prijzen van de kleine peren liggen rond de 40 cent en de dikkere van de beste kwaliteit rond de 60 cent. Dat is de prijs inclusief verpakking. Dit zijn te lage prijzen voor telers", vindt Kris. "Door het noodweer in augustus was de oogst kleiner dan verwacht, maar nog steeds groot. Er zijn nog steeds hoge volumes op de markt."

Polen steeds grotere concurrent

De zaakvoerder vertelt dat de oogst van Conference vergelijkbaar is met vorig jaar. "De appeloogst daarentegen is juist lager uitgevallen. In Polen is de oogst groter en de afzet naar Rusland verloopt daardoor voor ons niet makkelijk. Ook de prijzen zijn laag. Ik verwacht dat ook de komende periode moeizaam blijft." Kris legt uit dat Rusland eerder kiest voor Polen omdat ze korter bij zitten en de invoertaks bij dit land lager ligt. "Voor ons is het erg moeilijk om daar tegen te concurreren."

Kris verwacht dat de moeilijke situatie in de hardfruitmarkt nog zo'n kleine maand zal duren. "De belangrijkste maanden voor ons zijn december, januari en februari. Dan is er echt sprake van de grotere volumes. In maart/april wordt dat vaak al minder door de import van het Zuidelijk Halfrond."

Wouters Fruithandel biedt alle soorten fruit en groenten, uitgezonderd bananen en citrus. Eén van de belangrijkste producten is de Conference peer. Een andere pijler is de appel, met als belangrijkste variëteiten de Jonagold en Jonagored. Belangrijke importlanden zijn Spanje, Frankrijk en Italië.

Voor meer informatie:
Wouters Fruithandel
Kris Wouters
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
Tel: +32 11586190
Fax: +32 11581041
www.woutersfruit.be