Appels met hoog gehalte flavonoïden goed voor bloedvaten
Professor Jonathan Hodgson volgde de directe werking van appels bij 30 gezonde mannen en vrouwen. De helft at dagelijks een maaltijd met een appel, die veel flavonoïden bevatte, de andere helft met een appel zonder veel flavonoïden. Beide groepen wisselden ook van behandeling. Flavonoïden zijn natuurlijke anti-oxidanten, die onderdeel zijn van het pigment van appels.
De groep, die appels met veel flavonoïden kreeg, vertoonde een ontspanning van de bloedvaten. In hun bloed werd een hogere hoeveelheid stikstofmonoxide gevonden, een molecuul dat verantwoordelijk is voor de ontspanning van de bloedvaten. Als bloedvaten zich niet goed ontspannen, kan dat leiden tot verhoogde bloeddruk en hartproblemen.
In een ander onderzoek werd gekeken naar het gehalte aan flavonoïden bij appels. Er werden 25 rassen, die recent veredeld zijn en 7 algemeen verkrijgbare rassen getest. Vooral het appelras Pink Lady had een hoog gehalte aan
flavonoïden. Die bevinden zich vooral in de schil. Ongeschilde appels eten is dus gezonder.
Het onderzoek moet leiden tot appelrassen met meer flavonoïden in de schil of in het vruchtvlees. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Australische ministerie van landbouw en voeding en wordt gepubliceerd in het oktobernummer van het vakblad Free Radical Biology and Medicine Journal.
Bron: Virtual medical centre