Zoals elke groenteman bent u natuurlijk dagelijks met uw handel bezig. En terecht, want laten we eerlijk zijn, hier draait het aan het einde van de dag allemaal om. Hier wordt het geld mee verdiend. "Ik merk echter tijdens mijn bezoeken, dat kostenposten vaak minder kritisch tegen het licht worden gehouden. Deze kosten worden als een vaststaand feit beschouwd, terwijl ook hier kansen liggen", aldus Dave Kanters van ADN.

Kosten tegen het licht houden

Hoe zit het met uw maandelijks terugkerende vaste lasten? Is uw huurprijs nog steeds marktconform? Of heeft u deze afgesloten in een dure periode? En hoe zit het met uw rentepercentage bij de bank, kan dit omlaag? Maar vergeet zeker ook niet te kijken naar bijvoorbeeld uw verzekeringen, uw accountantskantoor en/of uw boekhouder en uw energieleverancier. Door de waan van de drukke werkdagen vergeten we soms om eens kritisch te kijken naar dergelijke belangrijke onderdelen van uw kosten, die toch elke maand terugkeren. Hier is vaak winst te behalen zonder dat een ondernemer hierop alert is.

Vergelijken lijkt op te leveren

Met uw verhuurder onderhandelen over prijs en contractduur kan u veel opleveren. Of met goede halfjaar- of jaarcijfers eens langs de bank gaan om te vragen of er een renteverlaging in zit. Het zijn zaken waar we, zoals gezegd, vaak niet bij stilstaan, maar die gedurende vele jaren ons een aanzienlijke kostenverlichting kunnen brengen. Het opvragen van meerdere offertes van verschillende banken kunt u gebruiken om de verschillende mogelijkheden te zien. Maar zeker ook om de onderhandeling aan te gaan en de kosten te verlagen als het gaat om rentepercentages, afsluitprovisies en eventuele bereidstellingsprovisies. Ook energieleveranciers met elkaar vergelijken in deze competitieve energiemarkt kan voordelig uitpakken. Het is een kwestie van vergelijken op internet met uw jaarnota bij de hand.

Maak gebruik van uw kansen

Ook tussen verzekeringen en tussen boekhouders/accountantskantoren zitten grote verschillen in prijs en kwaliteit. Het is noodzakelijk voor een gezonde onderneming om dit in de gaten te houden. Een goed administratiekantoor of accountkantoor bijvoorbeeld seint u in over marktveranderingen, die voor u van toepassing zijn en maakt u alert op bovenstaande kansen. Denk maar eens aan de versoepelde afschrijvingsregels.

Vragen

Graag denkt ADN met u mee hierover. U kunt dan ook altijd contact opnemen met Dave Kanters, bedrijfsadviseur ADN als u vragen heeft of meer informatie wenst. Tel (070) 351 21 06 of M (06) 52 61 61 53.

Bron: ADN