De meeste snijbloemen belanden na aankoop in een vaas. Maar sommige bloemen eindigen naast een sappig stuk vlees, in een salade, gefrituurd of over ijs. Een kwart van de Nederlanders eet wel eens bloemen. Nederlanders, die wel eens bloemen hebben verorberd, deden dit meestal in een restaurant (59%). Daarnaast kreeg 31% bij vrienden een maal met bloemen voorgeschoteld. Een kwart is zelf aan het kokkerellen geslagen met bloemen.

De meest gegeten bloemen zijn viooltjes, munt, lavendel, courgettebloem en Oost-Indische kers. De meeste ‘bloemeneters’ hebben de bloemen gegeten in salades of als smaakmaker in een vleesgerecht. Gevulde of gefrituurde courgettebloem noemen zij ook vaak.

Driekwart van de Nederlanders heeft nog nooit een gerecht met bloemen gegeten. De meesten zijn gewoon nooit op het idee opgekomen om bloemen op het menu te zetten. Zo’n 33 % heeft geen idee hoe ze zoiets moeten bereiden en 29% lijkt het niet lekker om bloemen te eten. Toch staan zij er niet negatief tegenover. Maar liefst 60% van de Nederlanders, die nog nooit bloemen hebben gegeten, zou het best wel eens willen proberen..

Eenmaal bloemen gegeten? Dan zijn de meesten ‘om’. Maar liefst 70% denkt in de toekomst vaker bloemen aan gerechten toe te voegen. Vooral omdat zij het lekker vinden en omdat bloemen het gerecht mooier en kleurrijker maken. Daarnaast is het gewoon leuk om eens wat nieuws te proberen.

De 30%, die minder geneigd is om in de toekomst nog eens bloemen te gebruiken, vond het niet echt lekker of is het niet gewend. Voor vragen kunt u contact opnemen met Iris van Santen, i.vansanten@tuinbouw.nl, telefoonnummer 079 - 34 70 642.

Bron: Productschap Tuinbouw
www.tuinbouw.nl