Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het zoete geheim van wonderbessen

Tholen – Het zijn kleine rode bessen uit tropisch West-Afrika, die bekend staan onder de vrij accurate naam Miracle Fruit of wonderbessen. Ze hebben een zeer vreemde eigenschap. Als je wonderbessen eet en dan iets zuurs of bitters, zoals citroenen of azijn, wordt op bijna miraculeuze wijze alles, wat je proeft, zoet.

Het werkzame bestanddeel in Miracle Fruit is een chemische stof genaamd miraculin. Het heeft een molecuulgewicht van ongeveer 25.000 Dalton, dat is ongeveer 1400 maal zwaarder dan water. Deze chemische stof landt op je tong, die bedekt is met duizenden smaakpapillen. Elke smaakpapil bevat ongeveer 50-100 smaak-receptorcellen. Elk van deze smaakcellen reageren op slechts een van de vijf basissmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Dus wanneer een zoet smakende stof landt op een smaakcel die specifiek reageert op zoet, dan wordt deze cel geactiveerd en stuurt een signaal naar de hersenen.

Begrip van het geheim van Miracle Fruit vraagt een beetje meer gedetailleerde kennis. De meeste stoffen praten of communiceren met je cellen via hun vorm. Het is een slot- en sleutelprincipe. Als de sleutel de exact juiste vorm heeft voor uw slot, dan kunt u het slot openen. Op dezelfde wijze zijn alle cellen in je lichaam, inclusief de honderdduizenden smaakcellen op je tong, bedekt met microscopische receptoren. Het zijn net kleine sloten. Deze receptoren zijn hol en als een stof past in de receptor en een goede pasvorm heeft, dan zal de cel iets doen. In het geval van smaakcellen is dat 'iets' aan je hersenen vertellen, dat je zojuist een van de vijf basissmaken hebt geproefd.

Nu komt de truc van het wonderfruit. Het werkzame bestanddeel, miraculin, past onder normale omstandigheden vrij slecht in de zoete receptor. Maar het heeft een superieure pasvorm onder zure omstandigheden! In feite zullen je hersenen het niet weten als je iets zoets eet na het wonderfruit, want de miraculin zit al in alle zoet- receptoren en geeft door de slechte pasvorm geen signaal naar de hersenen. Dan moet je iets zuurs eten of drinken. De miraculin verandert plotseling van vorm, zodat het nu goed past in de receptor. In feite is het beter dan alleen maar een goede pasvorm, het is een perfecte pasvorm.

Hoe perfect? Een stuk beter dan suiker. Het is 100-miljoen-keer beter dan suiker en een miljoen keer beter dan de kunstmatige zoetstof aspartaam. Dus je hersenen worden verteld dat er veel zoet op je tong ligt, ook al ben je een zeer zure citroen aan het eten. Onder deze zure omstandigheden maakt miraculin ook de zoetheidsreceptoren extra gevoelig. Dus zij zullen extra sterk reageren op een zoetstof zoals aspartaam. De stof miraculin blijft na consumptie van de wonderbessen meer dan een uur op de tong hangen, voordat hij vertrekt.

Dit natuurlijke product kan bv. voor diabetici worden gebruikt om aan hun zoete behoefte te voldoen zonder de extra calorieën of kilojoules die zoetheid normaal gesproken met zich meebrengt.

Maar, zoals de grote natuurkundige Richard Feynman zei: "Je kunt de natuur niet voor de gek houden".

Tuurlijk, je hebt een geweldig feest gehad en hebt volop citroenen, azijn, augurken en bier op, met dank aan de vreemde nieuwe smaaksensaties, die je hersenen voor de gek hebben gehouden. Maar je maag is niet voor de gek te houden. Die zit vol met citroenen, azijn en allerlei andere voedingsmiddelen, waarbij je smaakpapillen normaal gesproken waarschuwen ze niet door elkaar of gezamenlijk te eten. Dus maak je dan maar klaar voor de moeder van alle buikpijn.

Publicatiedatum: