Een afgestudeerde Harvard student, van 26, krijgt internationale onderscheidingen voor Fenugreen, een gepatenteerd verpakkingspapier, dat volgens haar de houdbaarheid van groente en fruit (AGF) verlengt. Kavita Shukla zegt, dat haar Fenugreen FreshPaper de houdbaarheid van verse producten verdubbelen kan, afhankelijk van het product. In het papier, dat gemaakt word in de VS, zit een mengsel van botanische extracten gebaseerd op haar grootmoeders mengsel.
 

Shukla

Het mengsel voorkwam dat Shukla ziek werd, toen ze jaren geleden onveilig water had gedronken in India. Dit gaf haar het idee om op de middelbare school haar wetenschapsproject te doen over hoe sommige stoffen bacteriegroei voorkomen. Dankzij het project kon Shukla toen al een patent op Fenugreen krijgen.
“Oorspronkelijk wilde ik het ontwikkelen, zodat het gratis in de minder ontwikkelde delen van de wereld, waar men geen koelkasten heeft om eten vers te houden, uitgedeeld zou kunnen worden. De commerciële applicaties waren niet echt in me opgekomen", zei Shukla.

De commerciële potentie van Fenugreen FreshPaper was wel direct duidelijk voor doctor Swaroop Samant, die het product voor Shukla patenteerde en het bedrijf Fenugreen LLC begon. Het bedrijf werd eerder dit jaar opgestart in Boston.
Het organische botanische extract dat in Fenugreen FreshPaper zit, voorkomt de groei van schimmels en bacteriën. In wezen “word het product bevroren in tijd.” Het hoofdingrediënt is fenegriek.

Andere producten, die AGF langer goed zouden houden, gebruiken of ethyleen gas om de decompositie te vertragen of voegen chemische stoffen aan het AGF toe.
In tegenstelling tot veel van deze producten is Fenugreen gecertificeerd om te gebruiken bij organische producten. Shakla zei, dat vooral de organische tak van de verse producten industrie geïnteresseerd is. Het papier word verder ook door de Food and Drug Administration’s aangewezen als een GRAS bedrijf, wat aangeeft dat het algemeen beschouwd kan worden als een veilig product.

Fenugreen FreshPaper is voor consumenten te verkrijgen bij een aantal verschillende verkooppunten in Massachusetts en online via www.fenugreen.com. Shukla en Samant zijn ook in gesprek met een aantal telers en met distributie- en verpakkingsbedrijven. In vloeibare vorm is Fenugreen toe te voegen aan verpakking of rechtstreeks op het AGF. Fenugreen FreshPaper en kan producten weken lang goed houden in de winkel, thuis of bij distributie centra. Dan pas verliest het haar efficiëntie.

Shukla heeft internationale erkenning gekregen voor Fenugreen FreshPaper. In 2010 won het de jaarlijkse competitie bij het Microsoft New England Research and Development Center in Boston. Verder word het product geprezen door de American Society for Horticultural Science, het Institute of Food Technologies, DuPont Excellence in Rechearch en de National Gallery for America’s Young Inventors Hall of Fame.