Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Guava gezondste vrucht voor het lichaam

De guava is de meest gezonde vrucht voor het menselijk lichaam, de ananas daarentegen is het minst gezond. Een uniek onderzoek naar de hoeveelheid antioxidanten in de 14 meest gegeten vruchten in India komt met verrassende resultaten. De Guava stond bovenaan, gevolgd door de Indiase pruim. Ook hoog scoren de mango, granaatappel en appel.

Volgens de studie, uitgevoerd door Hyderabad's National Institute of Nutrition (NIN), bevatten ananas, banaan, papaja, watermeloen en druiven de minste antioxidanten. Deze antioxoxidanten spelen een belangrijke rol in het voorkomen van beschadiging aan de cellen, de grootste oorzaak voor veroudering, kanker en verschillende degeneratieve ziekten.

In een studie van het "Food Research International" stelt auteur Dr. D. Sreeramulu van NIN’s afdeling voor endocrinologie en metabolisme, dat de hoeveelheid antioxidanten varieerde van 496 mg/100 gram in een guava tot 22 mg/100g in een ananas.

Sreeramulu vertelt: ‘De resultaten zijn een ware onthulling. Vaak geloven we, dat de duurste vruchten ook de meest voedzame zijn, maar ons onderzoek toont aan dat vruchten, die veel antioxidanten bevatten, het lichaam helpen om zichzelf te reinigen van vrije radicalen die de weefsels vernietigen. De hedendaagse levensstijl lijdt tot een teveel aan vrije radicalen.’

Veel fruit verkleint risico celbeschadiging
Een dieet met veel fruit verkleint het risico op chronische degeneratieve ziekten en heeft als bijkomend voordeel dat het, het verouderingsproces vertraagt.
‘Fenoldiëten door middel van een gecontroleerde AGF consumptie staan er om bekend, dat zij het risico op coronaire hartziekten en kanker verkleinen. Deze nieuwe data zal consumenten helpen om diëten, die rijk aan antioxidanten zijn, samen te stellen. De gezondheidsspecialisten en voedingsdeskundigen kunnen nu ook beter inschatten hoeveel fenol antioxidanten een dieet bevat en wat voor effect dat heeft,’ zo legt Sreeramulu uit.

‘Natuurlijke antioxidanten beschermen tegen oxidatieve stress en de daaraan verbonden ziekten. Daarom spelen ze een grote rol in de gezondheidszorg.’

Van elke variëteit fruit werden drie monsters aangeschaft en in porties verdeeld, die vervolgens werden geëxtraheerd door middel van gezuurde en verdunde methanol.
 
Publicatiedatum: