Tholen - Na een verdubbeling van de opbrengst tot 22 ton per hectare in het tweede oogstjaar en 97 procent klasse 1 fruit, wordt de proefaanplant van het V-haag systeem van East Malling aangekondigd als de toekomst voor de Britse perenteelt.

Belangrijk voor de telers produceert de proefaanplant, opgezet door een samenwerking tussen Sainsbury, Chingford Fruit Ltd en East Malling, in het tweede productiejaar al meer dan het nationaal gemiddelde.


Bij een traditionele Engelse enkele rijen aanplant duurt het 10 tot 15 jaar voor de aanplant in volle productie is en produceert dan gemiddeld ongeveer 14 ton per hectare met bijna 80% klasse 1 peren.

In het derde groei-jaar, dus het tweede oogstjaar, produceert deze intensieve aanplant meer dan 22 ton per hectare.

Adrian Padfield van East Malling zei: “Een verdubbeling van de opbrengst en bijna 100% klasse 1 peren in het tweede jaar tonen aan, dat er een sterke commerciële noodzaak is om met gebruikmaking van deze technieken te investeren in een intensieve aanplant.

“We zijn ervan overtuigd, dat we dit resultaat kunnen herhalen met een dit jaar intensieve aanplant van Sweet Sensation van 19.000 bomen op 7 hectare in samenwerking met AG Thames.”

Francis Wheatley van AG Thames zei: “De reden dat we dit samen met East Malling aangeplant hebben, is om de Britse telers te inspireren om te investeren in nieuwe boomgaarden. Ook kunnen we zo voorlichting geven voor een duurzame teelt en bijdragen aan de groeiende vraag van de Britse consumenten naar 'homegrown' fruit”.

Chris Atkinson, hoofd onderzoek van East Malling, zei: “We hadden sterke knoppen en het afgelopen voorjaar met bovengemiddelde temperaturen leverden goede vruchten. Met behulp van fertigatie kregen de bomen voldoende water en voeding en zo zijn de bomen in staat geweest een zeer hoge kwaliteit fruit te produceren.
Overtuigen en laten zien hoe telers intensief fruit kunnen telen, is van belang om de toekomstige Britse voedselzekerheid te ondersteunen”.

Na de oogst zijn de peren in de koeling geplaatst en worden later verpakt en verkocht in de Sainsbury’s winkels in het UK.

De investering maakt deel uit van een belofte van Sainsbury's om de kwaliteit en de productie van fruit te verhogen om te voldoen aan de eis van de Britse consumenten om minder fruit te importeren.

Contact:
Andrew Metcalf
t: 0044 1892 513033
m: 0044 7990 574680
mail: Andrew@maxim-pr.co.uk
www.maxim-pr.co.uk