Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
door aantrekkende binnenlandse markt

Brazilië wordt netto-fruitimporteur

Voor het eerst sinds 1998 is de commerciële balans van fruit voor Brazilië negatief. De eerste acht maanden van het jaar had de sector een tekort van 43,8 miljoen US dollars, volgens de data van de Secretary of External Commerce (Secex). Het Braziliaanse Institute of Fruits (Ibraf) bevestigde deze bevindingen. Tussen januari en augustus 2011 importeerde Brazilië US$ 300,8 miljoen aan vers fruit. Een stijging van 34.6% ten opzichten van dezelfde periode vorig jaar. De totale export bedroeg US$ 257 miljoen tot augustus, een daling van 3,3% in vergelijking met de eerste acht maanden van 2010. Het totale volume daalde van 419.000 ton vorig jaar naar 328.000 ton dit jaar. Dat is een daling van 21,8%.

De totale fruitimport bereikte in augustus 2011 een hoogtepunt met 292.800 ton, dat is 26,8% meer dan de 223.500 ton van 2011. De nadruk ligt op het kopen van appels. Die groeide met 47,7% en bereikte toen 50.800 ton. Mauricio de Sá Ferraz, de manager van de Central of Exports Services of Ibraf, verwacht dat de situatie voor het eind van het jaar recht getrokken is. In de winter daalt de productie in het noorden, waardoor de import van fruit in Brazilië ook sterk daalt.

De nationale export stijgt ook in de laatste drie maanden van het jaar. Met name als gevolg van de druiven- en meloenenexport. Maar ook als dit inderdaad het geval is, dan is het eindresultaat nog steeds minder dan die van vorig jaar. Toen was er een overschot van US$242 miljoen. De commerciële balans van fruit daalt al sinds 2009. Toen was er een daling van 43,2% ten opzichte van recordhoogte van US$ 451 miljoen in 2008 . De periode viel gelijk met de internationale financiële crisis. Daardoor viel de vraag naar fruit in vooral Europa, de hoofd afnemer, zo stelt Ferraz.
Maar de crisis is niet de enige reden voor de negatieve balans, volgens de manager van Ibraf. Hij stelt dat een groot deel van de verliezen ook te wijten zijn aan een combinatie van de waarde van Braziliaans geld en een actievere binnenlandse markt.

"De waardevolle Real (Braziliaans geld) is niet genoeg om de exporteur te betalen.” Daardoor, samen met een stijgende binnenlandse consumptie, richt die zich meer op de binnenlandse markt, omdat het prijsvoordeel daar groter is. De stijgende vraag stimuleert ook de import. Ferraz vindt niet, dat de waarde van de Real ten opzichte van de Dollar compenseert voor de verliezen van dit jaar, omdat fruitproducenten werken met anticiperende contracten. "Als de wisselkoers zo blijft, rond de R$ 1,80, dan kunnen we een verbetering verwachten in 2012", concludeert hij.

Publicatiedatum: