Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese Commissie: boete van 8,9 miljoen voor Bonita

Miljoenenboete voor bananenkartel

Chiquita en Bonita hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming en kunstmatig de prijs van bananen hoog gehouden. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft Pacific Fruit een boete van 8,9 miljoen euro opgelegd. Chiquita krijgt geen boete, omdat het de commissie inlichtte over het kartel. De bananenleveranciers hielden de prijzen in Zuid-Europese landen zoals Italiƫ, Griekenland en Portugal tussen juli 2004 en april 2005 hoog. Pacific Fruit is een dochter van het Belgische Leon Van Parys.

In 2008 kregen Dole en Weichert een boete van 60 miljoen euro omdat ze in acht noordelijke EU-landen een kartel hadden gevormd. Ook toen was het Chiquita die de Commissie op de hoogte had gebracht. Bedrijven moeten beseffen dat de Commissie de antikartelregelgeving heel ernstig neemt", zegt Commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia. "Er zijn maar twee manieren om een boete te ontlopen: geen kartel vormen of, als je je daar dan toch aan bezondigt, je er snel uit terugtrekken en de Commissie ervan op de hoogte brengen."
Publicatiedatum: