Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Innovatietraject levert vleesvervanger op zonder soja en E-nummers

Proviand: Vleesalternatief van pure Hollandse groenten

Proviand lanceert het revolutionaire en eerste alternatief voor vlees, geproduceerd uit Nederlandse groenten in een aantal pilots bij Albron Catering, te beginnen in het bedrijfsrestaurant bij de Kamer van Koophandel te Alkmaar. De start is voorzien voor begin november en de pilot zal ca. drie maanden duren.Nieuwe generatie vleesvervangers

Proviand bakt en braadt als vlees en heeft een ‘vleesachtige bite’.
Qua smaak en gezondheidsaspecten behoort Proviand tot de top van de markt, zo beaamt ook Albron. Proviand heeft een eiwitgehalte gelijk aan kippenvlees, een bijzonder laag vetgehalte (<2%) en is vrij van E-nrs en soja. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid belangrijke voedingsvezels.

Omdat Proviand uitsluitend lokaal geteelde Nederlandse groenten bevat, staat het product op eenzame hoogte qua duurzaamheid en heeft een bijzonder gunstige ecologische footprint. De groenten, die als hoofdingrediënten dienen voor Proviand, zijn: Ui, wortel, peulvruchten en aardappel. Er is geruime tijd in absolute stilte aan de ontwikkeling van Proviand gewerkt. Na uitvoerige consumententests is nu het moment aangebroken om ook de buitenwereld met dit unieke product kennis te laten maken. De productie zal in oktober van dit jaar opgestart worden t.b.v. de productpilot. Bij gebleken succes is Albron voornemens Proviand ook bij andere afnemers aan te bieden.


René Bouwheer van Albron, Lars Dikmans van de Kamer van Koophandel Alkmaar, Paul den Dulk van Innovation in Food BV en innovatieadviseur Rob van Mechelen van Syntens na het in gang zetten van de pilot met Proviand in het bedrijfsrestaurant van de Kamer van Koophandel in Alkmaar.

Innovatietraject

“Syntens heeft een belangrijke rol gespeeld in dit innovatietraject”, zegt innovatieadviseur Rob van Mechelen, die namens Syntens deze innovatie heeft begeleid. “Na een intensieve voorbereiding door Proviand met ondersteuning Syntens, is een echt marktwaardig product geboren, waarbij je kunt spreken van new business”.

Albron

Albron is één van de grootste marktpartijen op het gebied van catering voor het bedrijfsleven, overheids- en zorginstellingen. Albron geeft invulling aan duurzamer ondernemen door haar eigen activiteiten op het gebied van samenleving (binnen en buiten Albron), natuur (milieu, flora, fauna en klimaat) en gezondheid (van gasten en onszelf).

Proviand

Proviand is een nieuwe onderneming, die wordt opgezet door o.a. Drs. Menco Sandstra en Ir. Paul den Dulk. Menco Sandstra is vele jaren marketing directeur voor Valess geweest en kent daardoor alle ‘ins en outs’ van deze nieuwe en zich snel ontwikkelende markt voor vegetariërs en flexitariërs. Paul den Dulk is een ervaren en creatieve levensmiddelentechnoloog. Via zijn eigen bedrijf, Innovation in Food BV, zijn diverse innovatieve producten ontwikkeld voor de voedingsmiddelen- industrie . Sandstra en den Dulk vormen het management van Proviand.

Duurzaam ondernemen

Beide bedrijven geven door dit initiatief vorm aan duurzaam ondernemen. Vanwege de ingrediënten, die lokaal geteeld worden, vindt nauwelijks transport plaats, wordt de CO2-uitstoot zeer beperkt en wordt het milieu dus minimaal belast. Doordat Proviand geen soja bevat, is ongewenst boskap niet aan de orde. Verwacht wordt dat Proviand een zeer positieve bijdrage kan leveren aan het rendement van de Nederlandse land- tuinbouw met haar voedselketen.

Publicatiedatum: