Aviko Rixona live met HAI*QPM productie-informatiesysteem

Aviko Rixona in Warffum is live gegaan met de HAI*QPM software, het fabrieksinformatiesysteem voor productie en kwaliteit van HAI in Zwijndrecht. IT-coordinator en projectleider Sjoerd van Staveren vertelt wat hieraan vooraf ging en waarom ze zo enthousiast zijn.

In het Groningse Warffum staat midden tussen de aardappelvelden de fabriek van Aviko Rixona. Hier worden dagelijks 370 ton aardappelen verwerkt tot aardappelgranulaat. Om dit proces goed te laten verlopen, worden de binnenkomende aardappels gecontroleerd op allerlei kwaliteitsaspecten. Vervolgens worden de aardappelen in opeenvolgende processtappen (snijden, koken en drogen) verwerkt tot aardappelgranulaat. Tijdens het proces voeren operators een groot aantal tussentijdse kwaliteitscontroles uit om te controleren of het proces goed verloopt. Laboranten nemen tijdens productie monsters en controleren of het product aan de gewenste kwaliteitsnormen voldoet. Nadat ook op het eindproduct nog een aantal controles zijn uitgevoerd kan het product vrijgegeven worden voor verzending naar de klant.

Kruisjeskaarten en formulieren

Het beheer van deze kwaliteitsnormen en procesinstellingen, het vastleggen van de meetresultaten en de rapportage hiervan gebeurde tot voor kort in diverse systemen. Dit varieerde van kruisjeskaarten en formulieren, die handmatig werden ingevuld, tot zelfgebouwde invoersystemen in Acces en Excel. “Dat was natuurlijk verre van ideaal.”, aldus Van Staveren. “Vooral niet omdat de Accestoepassingen door één medewerker van de kwaliteitsafdeling waren gemaakt en werden beheerd. Vanuit IT beheers oogpunt geen gewenste situatie. Daarnaast is het uitfaseren van papieren registraties een speerpunt van ons IT beleid.”

Papierloze fabriek & verbeterde informatievoorziening

Men is toen op zoek gegaan naar een systeem, waarin alle procescontroles in de fabriek en kwaliteitscontroles in het lab kunnen worden vastgelegd. Eric van Roosmalen, Operations Manager bij Aviko Rixona, vertelt: “Met HAI*QPM hebben we nu niet alleen een papierloze fabriek gerealiseerd, maar – en dat is veel belangrijker – we hebben de basis gelegd voor een sterk verbeterde informatievoorziening: De operators zien nu in 1 oogopslag of het proces binnen de normen blijft en of er reden is om het proces bij te sturen. Realtime trendgrafieken van vochtgehaltes en viscositeit stellen operators in staat om tijdig het proces bij te sturen, zodat afkeur wordt voorkomen.” Gerhard Pietersma, proces technoloog in Warffum, voegt daar aan toe: “Tevens zien we nieuwe mogelijkheden om bijv. de kwaliteit van de grondstof realtime in het systeem te importeren zodat de operator proactief kan gaan bijsturen om de kwaliteit nog constanter te houden.”

Korte implementatietijd

HAI*QPM is in enkele weken tijd opgetuigd. Hiervoor zijn de bestaande formulieren en kruisjeskaarten omgezet naar invoerschermen in HAI*QPM. Van Staveren: “Onze IT strategie is gebaseerd op het principe, dat software voor de fabriek eenvoudig moet zijn in uitvoering, gebruik en beheer. Na een korte basistraining in HAI*QPM konden we zelf invoerschermen ontwerpen, zodat we toekomstige aanpassingen ook zonder hulp van HAI kunnen doen. Als je ziet hoe HAI*QPM in elkaar zit, dan vraag je je af waarom andere systemen zo complex moeten zijn.”

Koppeling met iHistorian

In de iHistorian productiedatabase zit een schat aan informatie over het verloop van het productieproces bij Aviko Rixona. Het gaat dan bijvoorbeeld over de start- en stoptijden van een batch, de hoeveelheid verwerkte aardappels, de snelheid van de band, de temperatuur, etc. Met een standaard connector heeft HAI een koppeling gemaakt, waarmee de informatie uit de iHistorian gekoppeld wordt aan HAI*QPM. Deze informatie wordt - met een tijdsinterval - automatisch uitgelezen uit de iHistorian en opgeslagen en realtime gevisualiseerd in HAI*QPM. Dat scheelt niet alleen veel werk voor de operators, maar levert ook belangrijke informatie over het procesverloop.

SAP Cloud Software

Aviko Rixona (onderdeel van Royal Cosun) heeft al haar bedrijfsinformatiesystemen gebaseerd op SAP. HAI*QPM is ontwikkeld op het SAP Netweaver platform en sluit zodoende aan op de corporate strategie voor SAP-applicaties. Overigens kan HAI*QPM naar wens zelfstandig functioneren en is een koppeling met SAP geen voorwaarde.

Aviko Rixona had aanvankelijk de wens om webbased HAI*QPM als cloud-applicatie in gebruik te nemen door via internet gebruik te maken van het HAI*QPM datacentrum (public cloud). Vanwege de interne Cosun infrastructuur heeft men later toch besloten om HAI*QPM intern op het eigen netwerk te installeren: Een “private cloud” oplossing, die past in de strategie om de IT-beheerkosten zo laag mogelijk te houden.

bron: persberichten.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.