Op 3 oktober 2011 won Jan Smink de wedstrijd om de Zilveren Champignon 2011 in de categorie restaurantkoks. Hij ontving zijn prijs uit handen van Felix Wilbrink, culinair redacteur van De Telegraaf. Chef kok Maurits van Groenhoven was de winnaar in de categorie grootkeukens. Het team van Koken aan de Markt won de eerste prijs in de categorie kookstudio’s.

Voor het eerst bestaat de wedstrijd om de Zilveren Champignon uit drie categorieën. Met de nieuwe formule sluit de Zilveren Champignon aan op ontwikkelingen in de markt: een groeiende culinaire belangstelling onder consumenten en het bredere scala van professionals in verschillende soorten keukens. Elke wedstrijdcategorie heeft een eigen deskundige jury, die is samengesteld op basis van vakmanschap, kennis van en ervaring met de betreffende categorie.

Restaurants

Jan Smink ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Felix Wilbrink, culinair redacteur van De Telegraaf. Wilbrink en zijn medejuryleden Meester koks André van Doorn en Hein Willemsen roemden de winnende gerechten. Hieruit bleek,dat het niet de eerste wedstrijd was,waaraan Jan Smink heeft deelgenomen. In korte tijd gebruikte hij veel technieken.

Grootkeukens

Meesterkok Frans Gerrits overhandigde Maurits van Groenhoven namens zijn medejurylid Meesterkok Pascal Jalhaij de eerste prijs in de categorie koks uit grootkeukens. Gerrits benadrukte de lichte kookstijl, die past bij deze tijd en het gebruik van verschillende technieken.

Kookstudio’s

Het team van Koken aan de Markt nam de eerste prijs in ontvangst van juryvoorzitter en culinair redacteur van Libelle, Marlies Batelaan. Batelaan gaf aan dat zij en haar medejuryleden Arjan Smit en Marco Poldervaart blij verrast waren met de goede prestaties van de hobbyteams te midden van de professionals. Van alle deelnemers in deze categorie was zichtbaar, dat koken een hobby vol passie is. De champignons waren op creatieve wijze verwerkt.

Lucas Rive en Sterklas

De vernieuwde wedstrijd vond plaats op maandag 3 oktober 2011 in de horecakeukens van het ROC van Amsterdam. SVH Meester kok Lucas Rive, chef-kok van Restaurant De Bokkedoorns in Overveen verzorgde tijdens de wedstrijd Zilveren Champignon 2011 een speciale champignonlunch samen met leerlingen van de Sterklas van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks.

“Deelnemers Zilveren Champignon ambassadeur voor sector”

Voorzitter van de vakgroep Paddenstoelen van het Productschap Tuinbouw, Ko Hooijmans, was blij verrast met de verrassende en nieuwe toepassingen van champignons tijdens de culinaire Wedstrijd om de Zilveren Champignon 2011. “Het getoonde vakmanschap biedt consumenten nieuwe ideeën en toepassingen met champignons.” De deelnemers aan de Zilveren Champignon beschouwt hij dan ook als ambassadeurs voor de paddenstoelensector.

De 26e editie van de Zilveren Champignon vond op 3 oktober 2011 plaats in het ROC van Amsterdam. Voor het eerst stond de wedstrijd naast restaurantkok ook open voor koks in grootkeukens en teams van kookstudio’s. “Allemaal koks die ook passie voor het koken met champignons hebben,” aldus Ko Hooijmans. Het doel van de wedstrijd is meer aandacht voor de vele mogelijkheden met champignons.


Innovatie en duurzaamheid

De Nederlandse champignonsector heeft zich ontwikkeld tot een van de modernste ter wereld. In de sector gaan innovatie en duurzaamheid hand in hand. Het resultaat is een product van hoogwaardige kwaliteit. Hierdoor neemt Nederland als klein land, na China, de Verenigde Staten en Polen, de vierde plaats in op de lijst van champignonproducerende landen met een jaarproductie van 250 miljoen kilo.