Groenten voor invriezen eerst blancheren in de vaatwasser
Blancheren is het verwarmen van groenten in kokend water of stoom. Blancheren vertraagt of stopt de werking van enzymen. Als groenten niet geblancheerd worden of niet lang genoeg, blijven de enzymen actief tijdens de bevroren bewaring, waardoor de kleuren, smaken en hardheid veranderen. Als je de tijd rekent voor het kweken van de groenten, oogsten en de voorbereiding voor het invriezen, kan het blancheren als pijnlijk tijdverlies worden beschouwd, maar het is nodig als je later de verse tuinsmaak wil hebben.
Als je veel groenten hebt uit de tuin of gekocht bij uw lokale teler, is dit een simpele rotzooi-vrije manier om ze te blancheren voor het invriezen. Gisteravond hebben we broccoli en bloemkool uit de tuin gehaald en er de vaatwasser mee vol geladen en een "korte wassen" programma ingeschakeld. (Geen zeep, zout en spoelmiddel toevoegen a.u.b.) Ik laat de groenten een volledige wascyclus draaien en dan wanneer de vaatwasser schakelt naar de "verwarmde droge"-cyclus, controleer ik de groenten om de 5 minuten met een vork tot ze perfect voorbewerkt zijn maar toch nog knapperig.
De broccoli duurde ongeveer vijf minuten in de verwarmde droge cyclus, maar de bloemkool ongeveer twee keer zolang. Vervolgens laat ik de groenten afkoelen. Hakt ze en doe ze in zip-lock zakken en gooi ze in de vriezer. DAT IS HET! Perfect geblancheerde ingevroren groenten met weinig moeite en geen rommel! Ik beloof u dat u nooit meer terug verlangt naar urenlang moeten werken met kokend water dat van uw keuken een stomende sauna maakt!