Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hoge marges op gezonde producten

Engelse krant Sunday Mirror laakt hoge prijzen agf bij retail

Tholen - Supermarkten hebben de prijzen van verse groenten en fruit opgeschroefd met meer dan tweemaal de hoogte van de inflatie. Dit ondanks de Britse zwaarlijvigheid van de bevolking. Onderzoek van de Sunday Mirror toont aan dat groenten en fruit in de supermarkt het afgelopen jaar ruim 10 % duurder is geworden, ondanks dat de gezondheidscampagnes waarschuwen dat we te veel junk food en niet genoeg verse producten eten.



Veel gezinnen negeren vanwege de hoge kosten de consumptie van de officiële richtlijnen van vijf porties fruit of groenten per dag, claimen de actievoerders. Gezondheidsdeskundigen vrezen dat we op weg zijn naar een obesitas-epidemie, met meer hart-en vaatziekten, diabetes en kanker, en doen een laatste beroep op supermarkten om in de kosten te snijden van groenten en fruit. Met het stimuleren van de consumptie van gezonde voeding kunnen jaarlijks duizenden mensen van een vroegtijdige dood gered worden.

Dr. David Haslam van het Nationale Obesitas Forum zei: "Het is tijd dat supermarkten meer maatschappelijke verantwoordelijkheid tonen. Ze lijken meer bezig met winstmaximalisatie dan de aanpak van obesitas”. "Als supermarkten het zich kunnen veroorloven om alcohol met verlies te verkopen, kunnen ze het zich zeker veroorloven om in de prijs van verse groenten en fruit te snijden". Uit onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet van vorige week werd gewaarschuwd voor een enorme toename van obesitas bij mannen, nu 19 procent zou meer dan verdubbelen tot maximaal 48 % in 2030. En het aandeel van vrouwen met obesitas zal naar verwachting van 26 % stijgen tot maar liefst 43 % in dezelfde periode.



De vier grote supermarkten, Tesco, Asda, Sainsbury's en Morrisons, maakten vorig jaar een gezamenlijke winst van bijna 6 miljard pond, of ongeveer £ 16 miljoen per dag. Retail analist Cliona Lynch zei: "Alcohol is een product waar supermarkten een veel lagere winstmarge accepteren, omdat ze geloven dat het aanbieden tegen lage prijzen meer klanten trekt. Met groenten en fruit kijken ze beter naar de winst, vooral omdat ze ook geld moeten verdienen op artikelen die ze niet verkopen en worden weggegooid. "Het is makkelijker om de prijzen laag te houden op de eigenmerk kant-en-klaar maaltijden of bevroren voedingsmiddelen, die niet aan bederf onderhevig zijn."

Retail expert John Thanassoulis van de Universiteit van Oxford heeft gezegd: "Supermarkten denken dat mensen beter nadenken over hoeveel ze betalen voor bier en bij wie dat goedkoper is, dus er is hevige concurrentie. Ze denken dat mensen de prijzen van sinaasappels niet op dezelfde manier vergelijken, dus er is veel minder concurrentie".

Nia Griffith, Labour’s schaduwminister van consumentenzaken zei: "De meeste van ons kennen de prijs van melk of brood, maar het is moeilijker om de prijzen van seizoensgebonden producten bij te houden. Door deze verwarring kunnen de retailers extra geld verdienen".

Ondanks het vernietigende onderzoek zegt woordvoerster Sarah Cordey van het British Retail Consortium, die de winkels vertegenwoordigt: "Groenten en fruit zijn nooit goedkoper geweest dan nu. Retailers zijn ongelooflijk competitief en ongeveer 40 procent van de boodschappen zijn op dit moment afgeprijsd.
Al onze retailers zetten zich in voor het bevorderen van de consumptie van verse groenten en fruit, en we hebben een nieuwe vrijwillige code opgesteld om consumenten te helpen om de vooropgestelde doelstelling van vijf porties per dag te halen. Maar groenten en fruit zijn seizoensgebonden, als je ze buiten het seizoen koopt of ze komen van verder weg, zullen ze meer kosten".