Fins voedsel op twee na duurste van EU
Seppo Konttinen, de schrijver van het boek, wijst op het gebrek aan concurrentie als het voornaamste probleem, waarbij hij nadrukkelijk wijst naar de 2 grote voedselketens in Finland. "Het marktaandeel van de K- en S-winkels* ligt rond de 80%. Daarnaast is al het brood afkomstig van 2 bakkerijen."
Hoewel het publieke debat over de voedselprijzen en -kwaliteit al langer loopt, is er weinig verandering te bespeuren in deze politiek geladen kwestie. Zo ontvangen vandaag de dag veel beursgenoteerde bedrijven nog steeds subsidies voor productie.
Veel Finnen zeggen dat zij de lokale kruideniers willen steunen, maar de meeste komen uiteindelijk gewoon weer uit bij de hypermarkten.
Konttinen over de supermarkten: "Het is een goede business met goede marges. Aan de consument wordt voedsel verkocht van een lage kwaliteit tegen een hoge prijs." Konttinen gelooft niet dat biologisch geproduceerd eten het probleem zal oplossen, omdat er niet voldoende van is om de vraag van de grote ketens aan te kunnen.
Bron: Finlandsite
**S-winkels zijn van de S-Groep, K-winkels van Kesko Food. Dit zijn de grootste ketens. De rest van de markt is verdeeld tussen lokale winkels en de Duitse Lidl.